KRUCHE BEZGLUTENOWE CIASTECZKA

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Bo na CIASTKI zawsze jest pora ^^

A to, że zniknęły w przeciągu 2 godzin (młoda i jej koleżanka się do nich dobrały) świadczy o ich niepodważalnej smakowitości ^^

 

Z przepisu wychodzi ok. 30 sztuk

1 CIASTEK ma:

46 kcal,

1 g B,

6 g W (w tym cukry: 1,31 g)

2 g T.

 

KRUCHE BEZGLUTENOWE CIASTECZKA

 

150 g mąki owsianej (bezglutenowej)

50 g mąki kukurydzianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

50 g masła prawdziwego (pow. 82%)

50-80 g miodu (dobrej jakości; ja dodałam 50 g)

1 jajko

2 łyżki esencji waniliowej / rumu (przepis na domową esencję znajdziecie w albumie "fit dodatki")

szczypta soli

Dodatkowo:

ksylitol / erytrytol do posypania ciasteczek

 

W jednej misce wymieszaj ze sobą składniki suche.

W drugiej misce utrzyj ze sobą masło, miód, jajko oraz ekstrakt z wanilii.

Do składników suchych dodaj mokre i zagnieć ciasto (jeśli za bardzo się lepi dodaj troszkę mąki).

Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i włóż na 15-20 minut do lodówki.

Po tym czasie, wyjmij ciasto, rozwałkuj i wytnij ciasteczka.

Ciastki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie.

Piecz ok. 7 minut w temperaturze 180-200 stopni.

UWAŻAJ, ABY NIE PRZYPALIĆ CIASTECZEK !!!

Po upieczeniu posyp wierzch ksylitolem / erytrotylem i wstaw na 15 sekund do piekarnika.

Smacznego :)

 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.