PIZZA Z PATELNI (BEZ GLUTENU)

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

PIZZA xD 

Tym razem w innej odsłonie, bo z patelni ^^ Alternatywa dla osób, które nie mają piekarnika bądź chcą zjeść coś na szybko ;) 

 

PIZZA Z PATELNI (BEZ GLUTENU)

 

CIASTO:

80 g koncentratu mąki bezglutenowej (Schär)

20 g mąki gryczanej / ryżowej / kasztanowej / owsianej

1 łyżka oliwy

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki suszonych drożdży

1/2 szklanki ciepłej wody

oregano / bazylia / zioła prowansalskie

szczypta soli

SOS POMIDOROWY (PRZEPIS PODSTAWOWY):

1 puszka pomidorów (krojonych)

1 mała cebula

1-2 ząbki czosnku

bazylia, oregano, zioła prowansalskie (we uznania)

papryka słodka

sól, pieprz

olej kokosowy

DODATKI:

mozzarella

salami

pomidory

rukola

 

CIASTO:

Wszystkie składniki ze sobą wyrobić, aż powstanie zbite, nieklejące się ciasto (jeśli jest taka potrzeba ciasto podsypać mąką).

Odstawić na czas przygotowania sosu.

Następnie ciasto rozwałkować na oproszonym mąką blacie na wielkość patelni jakiej będziecie używać do smażenia (ja użyłam patelni o średnicy 18 cm).

Patelnie rozgrzać, posmarować oliwą i ułożyć na nią ciasto.

Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem, aż spód się zarunieni. 

Odkręcić na drugą stronę, posmarować sosem pomidorowym, posypać startą mozzarella i ułożyć na ser salami - smażyć pod przykryciem, aż ser się roztopi.

Dodać pomidory oraz rukolę - przykryć i smażyć jeszcze chwileczkę. 

SOS POMIDOROWY:

W rondelku podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.

Dodać pomidory w puszcze i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.

Doprawić do smaku i całość zblendować.

PS. Sos można zamrozić.

PS2. Możecie iść na łatwiznę i posmarować pizze ketchupem :P

PS3. Możecie użyć innych ulubionych dodatków ;)

Smacznego :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.