FIT SERNIK WANILIOWY Z BANANAMI

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Już nic w siebie nie wcisnę... no chyba, że jeszcze jeden kawałek serniczka ^^

Coś słodkiego dla małego i dużego :)

Znika tak samo szybko jak się go robi... wieczorem nie było już ani kawałka :P 

Czasem, żeby osłodzić sobie życie, zjadam zwyczajnie o jeden kawałek za dużo ^^ a pózniej pół nocy cierpię... nie róbcie tego w domu :P

Forma: 22 cm.

Z przepisu wchodzi 12 porcji lub 4 duże xD

 

Wartość odżywcza w porcji:

195 kcal,

11,5 g B,

16 g W,

10 g T.

 

FIT SERNIK WANILIOWY Z BANANAMI

 

Spód:

120 g daktyli (namoczonych)

150 g nasion słonecznika

10 g oleju kokosowego / masła prawdziwego

1-2 kostki gorzkiej czekolady (pow. 72%)

Masa sernikowa:

500 g naturalnego serka homogenizowanego

50 g odżywki białkowej (smak: waniliowy)

15 g żelatyny / agaru

erytrytol / ksylitol (opcjonalnie do smaku - ja nie dawałam)

Dodatkowo:

2 banany

gorzka czekolada

sok z 1/2 cytryny

 

Nasiona słonecznika delikatnie uprażyć i zblendować.

Dodać namoczone daktyle, olej kokosowy oraz czekoladę - zblednować.

Spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wyklejamy przygotowaną masą i wkładamy do lodówki.

W tym czasie przygotujmy masę sernikową.

Żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.

Serek wymieszać trzepaczką z odżywką białkową.

Dodać ostudzoną żelatynę - wymieszać.

Masę wylać na wcześniej przygotowany spód i włożyć z powrotem do lodówki na ok. 2 h.

Gdy masa ładnie zastygnie można wykończyć sernik :)

Cienko pokrojone banany, zamoczyć w soku z cytryny (wtedy nie będą ciemnieć) i ułożyć na serniku. 

Wierzch polać stopioną gorzką czekoladą i włożyć jeszcze na 15 minut do lodówki.

I gotowe ^^

Smacznego :)

 

 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.