Ciasteczka orzechowo-czekoladowe

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

15 minut i już :)

Na szybko, najlepiej sprawdzają się CIASTKI :) zresztą... ja je bardzo lubię <3 najbardziej te niedozwolone, jakimi są OREO xD ale jak nie można, to nie można i ich nie jem :P Wtedy w chwilach kryzysu zawsze wpadają jakieś szybkie ciasteczka :) albo masło orzechowe jedzone łyżką... zazwyczaj kończy się jak zwykle... o 1 łyżkę za dużo...

A gdy ciastko jest FIT, smakuje bardziej ^^

 

Wartość odżywcza w 1 ciastku:

74 kcal,

2 g B,

3 g W (w tym cukry: 0,19),

6 g T.

 

Ciasteczka orzechowo-czekoladowe

(z przepisu wychodzi ok. 16 sztuk)

 

120 g masła orzechowego (u mnie z nerkowców)

1 jajko

40 g mąki owsianej

25 g prawdziwego masła (pow. 82%) (roztopionego)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki ciemnego kakao

3 łyżeczki erytrotylu / ksylitolu

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

 

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Uformować kuli i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch spłaszczyć widelcem (wtedy wyjdzie taki wzorek jak na zdjęciu) lub ręką.

Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

i już :)

Smacznego :)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,