FIT GRANOLA

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

... musli, albo grano-musli - nazwijcie sobie to jak chcecie :)

Gdy chcesz zjeść owsiankę, ale standardowa wersja Ci się już znudziła... Zjedz fit granolę, albo coś co miało ją przypominać xD 

Całość nie zlepiła mi się jak powinna, ale to dlatego, że nie dodałam miodu (jak chcecie możecie zamiast ksylitolu/erytrotylu dodać łyżeczkę miodu i będzie bardziej zlepione :)). 

Przepis jest moją wersją na grano-musli, ale Wy możecie użyć swoich ulubionych dodatków i zrobić to po swojemu :)

Z przepisu wychodzą 3 porcje (dla mnie 2 :P), które najlepiej smakują z mlekiem kokosowych lub kozim (tak ostatnio się przerzuciłam na tego typu produkty, gdyż najzwyczajniej lepiej się czuje). Możecie też do musli dodać odżywkę białkową ;)

 

Wartość energetyczna w porcji (ok. 85 g):

336 kcal,

9,5 g B,

38,5 g W (w tym cukry: 9,87 g),

16 g T.

 

FIT GRANOLA 

(3 porcje)

 

100 g płatków owsianych górskich 

10 g amarantusa ekspandowanego

10 g orkiszu (do chrupania)

50 g orzechów (posiekanych) (u mnie włoskie, laskowe, nerkowca oraz migdały)

15 g nasion słonecznika

40 g daktyli (pokrojonych)

1 łyżeczka oleju kokosowego

4 łyżeczki ksylitolu / erytrotylu

 

Płatki owsiane uprażyć na patelni (tak aby się zarumieniły a nie spaliły ;)).

Przełożyć do miseczki, dodać olej kokosowy i wymieszać.

Na patelni podgrzać erytrytol / ksylitol, aż się rozpuści do płynnej formy i dodać posiekane orzechy, nasiona słonecznika oraz daktyle - wymieszać i zdjąć z ognia, tak żeby ich nie prażyć (nie jestem zwolennikiem prażenia orzechów, gdyż kwasy tłuszcze w nich zawarte stają się bardzo nie stabilne, co powoduje wzrost prozapalnych kwasów tłuszczowych a to tak naprawdę nie jest nam potrzebne... jednak pamiętajcie również, że jak raz na jakiś czas sobie uprażycie troszkę orzechów, to od tego nie umrzecie ;P).

Dodać pozostałe składniki na patelnię, łącznie z płatkami owsianymi i chwilkę podgrzać.

Pozostawić do ostygnięcia.

Przechowywać w zamkniętym słoiczku.

Smacznego :)

Tags: , , , , , , , , , , ,