Brownie bez mąki

Drukuj

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

BROOOOOOWNIE <3

Jestem miłośnikiem tego ciasta <3 i jak mam już okazję (bo akurat mi wypada jakiś cheat, albo i nie :P) to zawsze jem, to ciasto, gdy tylko jakaś restauracja ma je w swoim menu :) Najlepsze amerykańskie brownie (niestety z cukrem) jadłam w ROAD STOP w Dortmundzie ^^ a najlepsze bezcukrowe brownie robie sama :P

Dziś mam dla Was przepis na brownie, które swoją prostotą i szybkością wykonania przeszło samo siebie :) 

Ciasto jest bardzo czekoladowe, kruche, lekkie i puszyste <3 czyli takie jak lubię :) do jego przygotowania użyłam zaledwie 6 składników i co lepsze... jest nie użyłam MĄKI :) taaaaadam :)

 

Wartość odżywcza w porcji (ok. 60 g):

195 kcal,

5 g B,

17,5 g W (w tym cukry: 4,48 g),

16,5 g T.

 

SNAPCHAT: gotujzdzoanna

 

Brownie bez mąki

 

2 tabliczki gorzkiej czekolady (pow. 70%)

80 g oleju kokosowego

8 białek jaj

150 g erytrotylu (zmielonego na cukier puder) (ksylitolu należy dać trochę mniej, gdyż jest bardziej słodki niż erytrytol)

120 g świeżo mielonych orzechów włoskich

szczypta soli

 

Czekoladę i olej rozpuścić i ostudzić.

Białka z solą ubić na sztywno.

Dodać stopniowo erytrytol stale ubijając.

Na koniec dodać zmielone orzechy oraz ostudzoną czekoladę z olejem kokosowym - wymieszać.

Masę płożyć do małej prostokątnej / kwadratowej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni.

Po tym czasie zostawić ciasto na jeszcze 5 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. 

Smacznego :)

PS. Do brownie można dodać kwaskowate owoce. Najlepiej pasuj maliny i wiśnie <3

Tags: , , , , , , , , , ,