4x BEZ...
... bez glutenu, bez cukru, bez lakozy i bez zbędnych słów.
Wartości odżywcze w porcji (ok. 60 g):
118 kcal,
5 g B,
21 g W (w tym cukry: 0,25 g),
5,5 g T.
Ciasto jaglane (bez glutenu, bez cukru, bez laktozy)
180 g mąki jaglanej
150 ml mleczka kokosowego (gęstego)
4 jajka
100-120 g ksylitolu/erytrotylu (zmielonego na cukier puder)
1 łyżeczka bg proszku do pieczenia
2 łyżeczki ciemnego kakao
szczypta soli
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno.
W misce zmiksować żółtka jaj, mleczko kokosowe, ksylitol, mąkę oraz proszek do pieczenia.
Dodać białka i delikatnie wymieszać.
Oddzielić 1/3 masy i dodać kakao - wymieszać.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać czekoladową masę a na nią drugą, jasną (można masy ze sobą wymieszać łyżką, bardziej lub mniej dokładnie).
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
PS. Najlepiej smakuje z domowym dżemem truskawkowym na bazie ksylitolu/erytrotylu.
Przepis na FIT dżem truskawkowy z ksylitolem znajdziecie w albumie FIT DODATKI.