Deser na niedzielę :)
Zazwyczaj jest tak, że w weekend chce mi się czegoś słodkiego :) no dobra... mi się codziennie chce czegoś słodkiego :D Ostatnio znajomy się mnie pyta "Czy Ty nie masz przypadkiem jakiegoś problemu ?!" :P Ja: "Napewno mam" :D Osoby z hipoglikemią oraz z hipoglikemią reaktywną (tą tzw. po posiłkową, którą sama posiadam) charakteryzują się tym, że ciągle by coś podjadały, lub ciągle mają ochotę na słodkie - organizm wie, że najszybciej podniesie poziom glukozy cukrem prostym, który ma słodki smak.
Mam dziś dla Was szybki i prosty przepis na fit blok czekoladowy z 6 składników :)
Wartość energetyczna w porcji (ok. 30 g):
127 kcal,
2 g B,
12 g W (w tym cukry: 5,04 g),
7,5 g T.
Blok czekoladowy z amarantusem
100 g gorzkiej czekolady (pow. 70%)
80 g masła orzechowego (u mnie z nerkowców)
100 g mleczka kokosowego (gęstego)
50 g daktyli (posiekanych)
5-6 łyżek amarantusa ekspandowanego
10 herbatników bezglutenowych (Maria z firmy Schär) (połamane)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Dodać mleczko kokosowe oraz masło orzechowe i podgrzewać aż się ładnie połączy - zdjąć z ognia.
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać całość.
Masę przełożyć do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić na kilka h do lodówki a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem pokroić.
Smacznego :)