Blok czekoladowy z amarantusem

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Deser na niedzielę :)

Zazwyczaj jest tak, że w weekend chce mi się czegoś słodkiego :) no dobra... mi się codziennie chce czegoś słodkiego :D Ostatnio znajomy się mnie pyta "Czy Ty nie masz przypadkiem jakiegoś problemu ?!" :P Ja: "Napewno mam" :D Osoby z hipoglikemią oraz z hipoglikemią reaktywną (tą tzw. po posiłkową, którą sama posiadam) charakteryzują się tym, że ciągle by coś podjadały, lub ciągle mają ochotę na słodkie - organizm wie, że najszybciej podniesie poziom glukozy cukrem prostym, który ma słodki smak.

Mam dziś dla Was szybki i prosty przepis na fit blok czekoladowy z 6 składników :) 

 

Wartość energetyczna w porcji (ok. 30 g):

127 kcal,

2 g B,

12 g W (w tym cukry: 5,04 g),

7,5 g T.

 

Blok czekoladowy z amarantusem

 

100 g gorzkiej czekolady (pow. 70%)

80 g masła orzechowego (u mnie z nerkowców)

100 g mleczka kokosowego (gęstego)

50 g daktyli (posiekanych)

5-6 łyżek amarantusa ekspandowanego 

10 herbatników bezglutenowych (Maria z firmy Schär) (połamane)

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Dodać mleczko kokosowe oraz masło orzechowe i podgrzewać aż się ładnie połączy - zdjąć z ognia.

Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać całość.

Masę przełożyć do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić na kilka h do lodówki a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem pokroić.

Smacznego :)

 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.