Szpinakowe gofry czyli kapako-gorf

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Bo inspirować może każdy i wszędzie :)

Jeśli znudziła Ci się owsianka, jaglanka, omlety, jajka, placki, musy, naleśniki (chociaż nie wiem jak naleśniki mogą się znudzić <3) na śniadanie to mam fajną alternatywę kanapki, gofrowej kanapki ze szpinakiem, którą można zjeść z czymkolwiek :)

Na śniadanie, do pracy, kolację, przekąskę, na co chcecie :) jakby się uparł to i może być na obiad z grillowanym kurczakiem xD poza tym przygotowanie to naprawdę chwila moment :)

Lubię połączenie szpinaku, łososia i serka, ale obecnie mocno ograniczam nabiał, więc został szpinak i łosoś ;) 

SNAPCHAT: GOTUJZDZOANNA

 

Wartość odżywcza w porcji (2 sztuki):

276 kcal,

11 g B,

42 g W,

6,5 g T.

 

Szpinakowe gofry czyli kanapko-gofr

(przepis na 2 sztuki)

 

30 g koncentratu mąki bezglutenowej (Schär)

20 g mąki gryczanej

50 g szpinaku (może byś mrożony, zblendowany wcześniej)

1/2 łyżeczki oleju kokosowego / masła prawdziwego (pow.82%) (roztopionego)

1 białko jaja

1/3 łyżeczki sody oczyszczonej / bg proszku do pieczenia

woda gazowana (na oko)

sól, pieprz, suszone zioła do smaku

olej kokosowy do gofrownicy 

 

Białko jaja ubić na sztywno.

Pozostałe składniki zmiksować / zblendować w drugiej misce (jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać trochę wody gazowanej i zmiksować).

Dodać ubite białko i delikatnie wymieszać. 

Smażyć na dobrze rozgrzanej gofrownicy posmarowanej olejem kokosowym.

Jeść z ulubionymi dodatkami :)

Smacznego :)

 

 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.