Bo inspirować może każdy i wszędzie :)
Jeśli znudziła Ci się owsianka, jaglanka, omlety, jajka, placki, musy, naleśniki (chociaż nie wiem jak naleśniki mogą się znudzić <3) na śniadanie to mam fajną alternatywę kanapki, gofrowej kanapki ze szpinakiem, którą można zjeść z czymkolwiek :)
Na śniadanie, do pracy, kolację, przekąskę, na co chcecie :) jakby się uparł to i może być na obiad z grillowanym kurczakiem xD poza tym przygotowanie to naprawdę chwila moment :)
Lubię połączenie szpinaku, łososia i serka, ale obecnie mocno ograniczam nabiał, więc został szpinak i łosoś ;)
SNAPCHAT: GOTUJZDZOANNA
Wartość odżywcza w porcji (2 sztuki):
276 kcal,
11 g B,
42 g W,
6,5 g T.
Szpinakowe gofry czyli kanapko-gofr
(przepis na 2 sztuki)
30 g koncentratu mąki bezglutenowej (Schär)
20 g mąki gryczanej
50 g szpinaku (może byś mrożony, zblendowany wcześniej)
1/2 łyżeczki oleju kokosowego / masła prawdziwego (pow.82%) (roztopionego)
1 białko jaja
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej / bg proszku do pieczenia
woda gazowana (na oko)
sól, pieprz, suszone zioła do smaku
olej kokosowy do gofrownicy
Białko jaja ubić na sztywno.
Pozostałe składniki zmiksować / zblendować w drugiej misce (jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać trochę wody gazowanej i zmiksować).
Dodać ubite białko i delikatnie wymieszać.
Smażyć na dobrze rozgrzanej gofrownicy posmarowanej olejem kokosowym.
Jeść z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego :)