Bo życie trzeba sobie jakoś umilać :)
Gdy ostatnio robiłam gofry (szczerze, tak na próbę), nie zrobiłam zdjęć... zniknęły tak szybko, jak się pojawiły :P Gdy robiłam drugie podejście, przygotowana, z dodatkami i całą oprawą fotograficzną (telefon i kilka pierdół do zdjęć :P), żaden mi nie wyszedł... gofrownica odmówiła posłuszeństwa w efekcie czego wylądowała na śmietniku :P
Zaopatrzona w nowy egzemplarz trzaskam gofry codziennie (czyli od 2ch dni :P), kombinując z przepisami :)
Dziś mam dla Was dwa przepisy na pyszne bezglutenowe gofry :) u mnie wpadają na słodko - bo lubię <3
Zdecydowanie bardziej trafiają w moje podniebienie gofry na mące kasztanowej, są bardziej słodkie i mają orzechowy posmak <3 jednak wiem, że nie każdy ma dostęp do tej mąki i wiem też, że trochę kosztuje (ja swoją przywiozłam z Włoch za grosze, więc mam jej spory zapas :P), dlatego teraz za każdym razem będę robić gofry w różnych wariantach, dzieląc się z Wami przepisami :)
Makro gofrów pod każdym z przepisów :)
SNAPCHAT: GOTUJZDZOANNA
GOFRY ŚNIADANIOWE - przepis I
2 białka
1 żółtko
50 g mąki kasztanowej
50 g mąki gryczanej
2 łyżeczki oleju kokosowego
150 g mleczka kokosowego (gęstego)
50-100 ml wody gazowanej
2 łyżeczki ksylitolu / erytrotylu
1/2 łyżeczki bg proszku do pieczenia / sody oczyszczonej
szczypta soli
Białka z dodatkiem solo ubić na sztywno.
Pozostałe składniki zmiksować ze sobą w drugiej misce, aż ładnie się połączą.
Dodać białka i delikatnie wymieszać.
Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem kokosowym i smażyć, aż się zarumienią.
Jeść z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego :)
PS. Mi najlepiej smakują z erytrotylem / ksylitolem zmielonym na cukier puder bądź z fit dżemem truskawkowym lub jagodowym (przepis na fit dżem z ksylitolem znajdziecie w albumie "FIT DODATKI"). Fajnie sprawdza się też polewa białkowa z jogurtu naturalnego i odżywki białkowej ;)
Wartości odżywcze (3 sztuki):
438 kcal,
12 g B,
40 g W (w tym cukry: 7,5 g),
25 g T.
GOFRY ŚNIADANIOWE - przepis II
2 białka
80 ml mleczka kokosowego (gęstego)
1 łyżeczka erytrotylu / ksylitolu
30 g mąki ryżowej
30 g mąki gryczanej
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
olej kokosowy do smarowania gofrownicy
Białka, mleczko kokosowe, sól oraz sodę oczyszczoną zmiksować.
Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować, aż wszystko się ładnie połączy.
Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem kokosowym i smażyć, aż się zarumienią.
Jeść z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego :)
PS. Mi najlepiej smakują z erytrotylem / ksylitolem zmielonym na cukier puder bądź z fit dżemem truskawkowym lub jagodowym (przepis na fit dżem z ksylitolem znajdziecie w albumie "FIT DODATKI"). Fajnie sprawdza się też polewa białkowa z jogurtu naturalnego i odżywki białkowej ;)
Wartość odżywcza (2 sztuki):
422 kcal,
15 g B,
52 g W (w tym cukry: 0,80 g),
16 g T.