Chrupiące gofry śniadaniowe (bez glutenu, bez laktozy)

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Bo życie trzeba sobie jakoś umilać :)

Gdy ostatnio robiłam gofry (szczerze, tak na próbę), nie zrobiłam zdjęć... zniknęły tak szybko, jak się pojawiły :P Gdy robiłam drugie podejście, przygotowana, z dodatkami i całą oprawą fotograficzną (telefon i kilka pierdół do zdjęć :P), żaden mi nie wyszedł... gofrownica odmówiła posłuszeństwa w efekcie czego wylądowała na śmietniku :P 

Zaopatrzona w nowy egzemplarz trzaskam gofry codziennie (czyli od 2ch dni :P), kombinując z przepisami :)

Dziś mam dla Was dwa przepisy na pyszne bezglutenowe gofry :) u mnie wpadają na słodko - bo lubię <3 

Zdecydowanie bardziej trafiają w moje podniebienie gofry na mące kasztanowej, są bardziej słodkie i mają orzechowy posmak <3 jednak wiem, że nie każdy ma dostęp do tej mąki i wiem też, że trochę kosztuje (ja swoją przywiozłam z Włoch za grosze, więc mam jej spory zapas :P), dlatego teraz za każdym razem będę robić gofry w różnych wariantach, dzieląc się z Wami przepisami :)

Makro gofrów pod każdym z przepisów :) 

SNAPCHAT: GOTUJZDZOANNA

 

GOFRY ŚNIADANIOWE - przepis I

 

2 białka

1 żółtko

50 g mąki kasztanowej

50 g mąki gryczanej

2 łyżeczki oleju kokosowego

150 g mleczka kokosowego (gęstego)

50-100 ml wody gazowanej

2 łyżeczki ksylitolu / erytrotylu

1/2 łyżeczki bg proszku do pieczenia / sody oczyszczonej

szczypta soli

 

Białka z dodatkiem solo ubić na sztywno.

Pozostałe składniki zmiksować ze sobą w drugiej misce, aż ładnie się połączą.

Dodać białka i delikatnie wymieszać.

Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem kokosowym i smażyć, aż się zarumienią.

Jeść z ulubionymi dodatkami :)

Smacznego :)

PS. Mi najlepiej smakują z erytrotylem / ksylitolem zmielonym na cukier puder bądź z fit dżemem truskawkowym lub jagodowym (przepis na fit dżem z ksylitolem znajdziecie w albumie "FIT DODATKI"). Fajnie sprawdza się też polewa białkowa z jogurtu naturalnego i odżywki białkowej ;)

 

Wartości odżywcze (3 sztuki):

438 kcal,

12 g B,

40 g W (w tym cukry: 7,5 g),

25 g T.

 

 

GOFRY ŚNIADANIOWE - przepis II

 

2 białka

80 ml mleczka kokosowego (gęstego)

1 łyżeczka erytrotylu / ksylitolu

30 g mąki ryżowej

30 g mąki gryczanej

1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

olej kokosowy do smarowania gofrownicy

 

Białka, mleczko kokosowe, sól oraz sodę oczyszczoną zmiksować.

Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować, aż wszystko się ładnie połączy.

Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem kokosowym i smażyć, aż się zarumienią.

Jeść z ulubionymi dodatkami :)

Smacznego :)

PS. Mi najlepiej smakują z erytrotylem / ksylitolem zmielonym na cukier puder bądź z fit dżemem truskawkowym lub jagodowym (przepis na fit dżem z ksylitolem znajdziecie w albumie "FIT DODATKI"). Fajnie sprawdza się też polewa białkowa z jogurtu naturalnego i odżywki białkowej ;)

 

Wartość odżywcza (2 sztuki):

422 kcal,

15 g B,

52 g W (w tym cukry: 0,80 g),

16 g T.

 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.