FIT KNOPPERS (GLUTEN FREE)

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Czas na II-gie śniadanie :)

Chyba każdy z Was zna ten baton :) Sama mam do niego słabość i gdy w cheat meal już zdarzy mi się go zjeść to nigdy nie kończy się na jednej sztuce :P dlatego między innymi nie robie sobie cheat mealów xD bo nigdy nie kończy się to dobrze :P

Fit zamiennik tego batonika wydaje się rozsądniejszą opcją, nawet kiedy wpadnie ich więcej niż jedna sztuka :) Pozwolę sobie również porównać makro w 100 g obu wersji, tak abyście zobaczyli jak to wygląda w praktyce :)

 

Wartości odżywcze w 100 g:

 

KNOPPERS

547 kcal,

9 g B,

51,9 g W (w tym cukry: 34,8 g) (to prawie 7 łyżeczek cukry damn!!! :O),

33,1 g T.

 

FIT KNOPPERS

325 kcal,

5,2 g B,

23,8 g W (w tym cukry: 6,65 g)

24,8 g T.

 

Pamiętajcie, że tłuszcz tłuszczowi nie równy :) tłuszcz z awokado a z uwodornionych lub częściowo uwodornionych kwasów tłuszczowych to duża różnica :)

Tak więc nie ma co przeciągać. Czas kupić składniki i zrobić sobie fit batoniki do pracy na II-gie śniadanie ;) 

 

Aaaaaaaa i chciałam dodać, że ich przygotowanie jest proste jak budowa cepa :) no :)

 

Wartość odżywcza w porcji (ok. 45 g):

145 kcal,

2,5 g B,

11 g W (w tym cukry: 3 g),

11 g T.

 

FIT KNOPPERS (GLUTEN FREE)

 

Krem czekoladowy:

1 banan

1 awokado

30 g gorzkiej czekolady (90%)

2 łyżeczki ciemnego kakao

2 łyżeczki erytrotylu (zmielonego na cukier puder)

50 g orzechów laskowych (zmielonych)

2 łyżeczki masła orzechowego 

4 daktyle

 

Krem śmietankowy:

250 g mascarpone

2 łyżki mleka w proszku (pełnego)

1 łyżka erytrotylu (zmielonego na cukier puder)

 

Dodatkowo:

70 g bezglutenowych wafelków chlebowych (firmy: Schär)

Gorzka czekolada (90%)

ksylitol / erytrytol (zmielony na cukier puder)

orzechy laskowe (zmielone)

 

PRZYGOTOWANIE

 

Krem czekoladowy: 

Wszystkie składniki ze sobą zblendować na gładką masę.

Krem śmietankowy:

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.

 

Wafelki przekroić na pól. Do jednego batonika będą potrzebne 3 takie same części wafelków. Jedną część (tą z samej góry) można posmarować roztopioną gorzką czekoladą. 

Smarujemy warstwami: krem czekoladowy, obsypany zmielonymi orzechami, krem śmietankowy a na wierzch ułożyłam wafelek posmarowany gorzką czekoladą.

I już :)

Smacznego :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.