Pierniczki na święta (bez glutenu)!

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Coraz bliżej święta :)

To chyba ostani dzwonek, aby upiec pyszne pierniczki na święta <3

W tym roku udoskonaliłam przepis i bezglutenowe pierniczki będą HITem na święta :D

Są tak pyszne, że zaraz będę robić kolejną turę, bo większa część już została zjedzona przez domowników :P

 

Wartość energetyczna w 1 pierniczku (ok. 10 g):

37 kcal,

1 g B,

5,5 g W (w tym cukry: 2 g),

1 g T.

 

Pierniczki na święta (bez glutenu) 

 

300 g mąki gryczanej

100 g mąki jaglanej

100 g mąki kasztanowej

100 g masła (pow. 82%)

2 jajka

3-4 czubate łyżki gęstego miodu (najlepiej z pewnego źródła - wtedy mamy pewność, że miód nie jest dodatkowo traktowany cukrem)

2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

2 płaskie łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki mielonych goździków

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta doli

 

W misce wymieszać ze sobą składniki suche.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.

Zagnieść 2-3 kule, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

Wyciągać kule porcjami.

Ciasto rozwałkować na oproszonym mąką gryczaną blacie, wciąć CIASTKI i ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia.

Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

Pozostawić do ostygnięcia.

Dekorować wg uznania :)

Smacznego :)

PS. Pierniczki przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.