Coraz bliżej święta :)
Pomarańcze zawsze kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Odkąd pamiętam w okresie świąt były pomarańcze i orzechy :) Teraz w prawdzie pomarańcze i orzechy są dostępne cały rok... Kiedyś były tylko na święta. Tak... mam już swoje lata :P
Ciasto zrobiłam z musli, które sama skomponowałam <3 Wy też możecie wybrać swoje ulubione dodatki i skomponować własne musli wchodząc na stronę www.mojemusli.pl :)
Skład mojego musli na bazie, którego zrobiłam ciasto: płatki owsiane górskie, orzechy nerkowca, gorzka czekolada 72%, daktyle, cynamon, pomarańcza liofilizowana.
Wartość energetyczna w 100 g ciasta:
161 kcal,
7 g B,
31 g W,
8 g T.
Świąteczne ciasto pomarańczowe
2 pomarańcze z cienką skórką
180 g erytrotylu (zmiksowanego na puder)
5 jajek
120 g musli z liofilizowaną pomarańczą ze sklepu mojemusli.pl
100 g orzechów nerkowca (zmielonych)
1 łyżeczka proszku do pieczenia / sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
szczypta soli
Dodatkowo:
50 g pokrojonych / zmielonych orzechów do posypania
Pomarańcze zalej wrzątkiem i zostaw na 10 minut. Wylej wodę i czynność powtórz jeszcze 2-3 x aby pozbyć się goryczki ze skórki. Następnie dokładnie wyszoruj pomarańcze, pokrój w kostkę i włóż do garnka. Zalej niewielką ilością wody tak 1/3 wysokość pomarańczy, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy pomarańcze ostygną zblenduj całość na gładką papkę.
Oddziel białka od żółtek. W jednej misce ubij białka z proszkiem do pieczenia i solą na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawaj stopniowo jedną część erytrottlu.
W drugiej misce ubij żółtka z drugą częścią erytrotylu na kogiel mogiel. Następnie dodaj do żółtak zblendowane pomarańcze i wymieszaj. Następnie dodaj musli, nerkowce oraz cynamon - wymieszaj dokładnie łyżkę.
Do pomarańczowej masy dodaj 3 łyżki piany z ubitych białek i wymieszaj. Dodaj pozostałą część piany i delikatnie wymieszaj całość.
Masę przełóż do prostokątnej dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posyp zmielonymi orzechami.
Piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni i kolejne 40 minut pod przykryciem (użyj do tego foli aluminiowej) w temperaturze 160 stopni.
Sprawdź czy ciasto jest gotowe wykałaczką.
Smacznego :)