Raffaello z ryżu (WEGE, bez pieczenia)

Drukuj

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Coś dla fanów kokosa :)

CIASTEŁ na 5 bo tylko z 5 składników :)

Bez pieczenia. Smakuje jak raffaello. Jest bez glutenu, bez cukru, bez laktozy i jeszcze bez wielu innych "BEZ" :)

Pyszne wegańskie ciasto wpada u mnie po treningu, aby uzupełnić węglowodany - naprawdę rewelacja :) ale jak ktoś miałby wybrać ciasto "rafaello" ze sklepu to ta opcja jest również dla niego :P

 

Wartość energetyczna w 100 g:

278 kcal,

4 g B,

35,5 g W (w tym cukry: 1,11 g),

19 g T. 

 

Raffaello z ryżu (wegańskie, bez pieczenia)

 

200 g ryżu jaśminowego (ugotowany: 600 g)

1 puszeczka mleczka kokosowego o dużej zawartości kokosa

50 g kleiku ryżowego

100 g erytrotylu

200 g wiórek kokosowych

 

Ryż ugotować.

W rondelku zagotować mleczko kokosowe i dodać kleik ryżowy.

Gotować na wolnym ogniu 2 minuty.

Dodać ugotowany ryż i gotować jeszcze 5-10 minut, aż się zrobi taka gęsta masa (cały czas mieszając).

Następnie dodać erytrytol - wymieszać.

I na sam koniec dodać wiórki kokosowe - również wymieszać.

Zblednować całość na gładko.

Masę przełożyć do małej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze docisnąć (masa jest gęsta).

Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i wstawić na noc do lodówki.

Podawać z kwaskowatymi owocami :)

Smacznego :)

Tags: , , , , , , , , ,