Czekoladowy wege CIASTEŁ z gruszkami

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Czeko Wege Słód <3

Ten czekoladowy CIASTEŁ bez jaj jest po prostu przekozacki !!!! Jak go położyłam na stół w niedzielne popołudnie tak o godzinie 18 nie było już ani kawałka :)

Jest naprawdę słodki a jest bez cukru :D to, że jest bez glutenu to chyba oczywiste :P gluten devastartor ;)

Ciasto jest tak proste w wykonaniu jak budowa cepa, każdy sobie z nim poradzi. Środek jest wilgotny i czekoladowy.

Dla mnie idealnie sprawdza się po treningu :) ale gdybym mogła to bym usiadła i sama zjadła pół blachy :P Uwielbiam wszystko co słodkie, wszystko co jest ciastkiem <3 ciastełem czy czekoladą, masłem orzechowym... wszystko co jest słodkie, ale bez cukru :P

 

Wartość energetyczna w porcji (ok. 125 g) (jak na zdjęciu):

186 kcal,

2,5 g B,

37 g W (w tym cukry: 3,5 g),

7 g T.

 

Czekoladowy wege CIASTEŁ z gruszkami

 

800 g batatów

100 g gorzkiej czekolady (pow. 80%)

120-150 g erytrotylu (zmielonego na cukier puder)

100 g mąki ryżowej

50 g mąki gryczanej

50 g skrobi ziemniaczanej

150 g wody

70 g oleju kokosowego

1 op. budyniu czekoladowego (bezglutenowego)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka esencji waniliowej lub rumu (przepis na domową esencję waniliową znajdziecie w albumie "fit dodatki")

3-4 małe gruszki

 

Bataty obrać, pokroić i ugotować - ostudzić.

Czekoladę rozpuścić i dodać do batatów.

Dodać pozostałe składniki (prócz gruszek) i zblendować na gładką konsystencję.

Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek a wierzch naciąć - ułożyć na wierzch ciasta i docisnąć.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut.

Pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

PS. CIASTEŁ jest meeeeega słodki :D

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.