Czeko Wege Słód <3
Ten czekoladowy CIASTEŁ bez jaj jest po prostu przekozacki !!!! Jak go położyłam na stół w niedzielne popołudnie tak o godzinie 18 nie było już ani kawałka :)
Jest naprawdę słodki a jest bez cukru :D to, że jest bez glutenu to chyba oczywiste :P gluten devastartor ;)
Ciasto jest tak proste w wykonaniu jak budowa cepa, każdy sobie z nim poradzi. Środek jest wilgotny i czekoladowy.
Dla mnie idealnie sprawdza się po treningu :) ale gdybym mogła to bym usiadła i sama zjadła pół blachy :P Uwielbiam wszystko co słodkie, wszystko co jest ciastkiem <3 ciastełem czy czekoladą, masłem orzechowym... wszystko co jest słodkie, ale bez cukru :P
Wartość energetyczna w porcji (ok. 125 g) (jak na zdjęciu):
186 kcal,
2,5 g B,
37 g W (w tym cukry: 3,5 g),
7 g T.
Czekoladowy wege CIASTEŁ z gruszkami
800 g batatów
100 g gorzkiej czekolady (pow. 80%)
120-150 g erytrotylu (zmielonego na cukier puder)
100 g mąki ryżowej
50 g mąki gryczanej
50 g skrobi ziemniaczanej
150 g wody
70 g oleju kokosowego
1 op. budyniu czekoladowego (bezglutenowego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej lub rumu (przepis na domową esencję waniliową znajdziecie w albumie "fit dodatki")
3-4 małe gruszki
Bataty obrać, pokroić i ugotować - ostudzić.
Czekoladę rozpuścić i dodać do batatów.
Dodać pozostałe składniki (prócz gruszek) i zblendować na gładką konsystencję.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek a wierzch naciąć - ułożyć na wierzch ciasta i docisnąć.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
PS. CIASTEŁ jest meeeeega słodki :D