Tego jeszcze nie było :)
Masło konopne fajna alternatywa dla osób nietolerujących orzechów, ale też dla tych tolerujących :)
Można używać go do omletów, naleśników, muffinek czy jeszcze innych rzeczy, lub jeść łyżeczką :P
Nasiona konopii mają wysoką zawartość omega 3, omega 6, białka, błonnika, witaminy E oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, fosfor, magnez, cynk, mangan, miedź oraz potas.
Wartość energetyczna nasion w 100 g:
275 kcal,
31 g B,
4,5 g W (w tym cukry: 2,3 g),
52 g T.
Zawartość pozostałych składników odżywczych w 100 g:
Błonnik: 6 g,
Omega 3: 9 g,
Omega 6: 30 g,
Sól: 0 g,
Witamina E: 19,7 mg,
Żelazo: 7,98 mg,
Fosfor: 935 mg,
Potas: 886 mg,
Magnez: 531 mg,
Cynk: 7,49 mg,
Miedź: 0,74 mg,
Mangan: 5,54 mg.
Wartość energetyczna masła konopnego w 100 g:
640 kcal,
29 g B,
4 g W (w tym cukry: 2,17 g),
55 g T.
Wartość energetyczna w porcji (ok. 20 g):
128 kcal,
6 g B,
1 g W (w tym cukry: 0,43 g),
11 g T.
Masło konopne