Masło konopne

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Tego jeszcze nie było :)

Masło konopne fajna alternatywa dla osób nietolerujących orzechów, ale też dla tych tolerujących :)

Można używać go do omletów, naleśników, muffinek czy jeszcze innych rzeczy, lub jeść łyżeczką :P

Nasiona konopii mają wysoką zawartość omega 3, omega 6, białka, błonnika, witaminy E oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, fosfor, magnez, cynk, mangan, miedź oraz potas.

 

Wartość energetyczna nasion w 100 g:

275 kcal,

31 g B,

4,5 g W (w tym cukry: 2,3 g),

52 g T.

 

Zawartość pozostałych składników odżywczych w 100 g:

Błonnik: 6 g,

Omega 3: 9 g,

Omega 6: 30 g,

Sól: 0 g,

Witamina E: 19,7 mg,

Żelazo: 7,98 mg,

Fosfor: 935 mg,

Potas: 886 mg,

Magnez: 531 mg,

Cynk: 7,49 mg,

Miedź: 0,74 mg,

Mangan: 5,54 mg.

 

Wartość energetyczna masła konopnego w 100 g:

640 kcal,

29 g B,

4 g W (w tym cukry: 2,17 g),

55 g T.

 

Wartość energetyczna w porcji (ok. 20 g):

128 kcal,

6 g B,

1 g W (w tym cukry: 0,43 g),

11 g T.

 

Masło konopne

 

500 g nasion konopi (łuskanych)

30 g oleju kokosowego

ksylitol / erytrytol do smaku (opcjonalnie)

 

Wszystkie składniki zblendować ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.