W końcu coś dla tych najbardziej wrażliwych :)
Wegański sernik typu "BEZ": bez mąki, bez pieczenia, bez jaj, bez laktozy, bez glutenu, bez cukru :)
Wartości energetyczne w 100 g:
216 kcal,
4,5 g B,
18 g W (w tym cukry: 1,47g),
13,5 g T.
Wegański sernik jaglany (bez pieczenia)
Spód:
200 g orzechów włoskich (świeżo zmielonych)
100 g gorzkiej czekolady (u mnie 90%)
5-6 łyżek ksylitolu / erytrotylu (zmielonego na cukier puder) lub 3-4 łyżeczki miodu / syropu klonowego / cukru kokosowego
Masa:
400 g kaszy jaglanej
1 puszeczka mleczka kokosowego (dobrej jakości)
800-1000 ml wody
20 daktyli
20 g oleju kokosowego
50 g masła orzechowego (u mnie z nerkowców)
Ksylitol / erytrytol / cukierk kokosowy / miód do smaku (wg uznania)
sok z 1 cytryny (opcjonalnie)
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
2-3 łyżeczki ksylitolu / erytrotylu / miodu / cukru kokosowego
Spód:
Czekoladę i ksylitol rozpuścić.
Dodać zmielone orzechy i wymieszać.
Połączoną masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem kokosowym i dobrze docisnąć.
Wstawić do lodówki na ok. 1 h.
PS. Do spodu możecie użyć innych orzechów.
PS2. Możecie rownież dorzucić kilka suszonych daktyli (wtedy zmniejszcie ilość słodu).
Masa:
Kaszę jaglaną przepłukać.
W rondelku zagotować puszeczkę mleczka kokosowego i 500 ml wody.
Dodać kaszę jaglaną oraz daktyle - gotować na wolnym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie miękka (co jakoś czas podlewać wodą).
Po ugotowaniu do kaszy dodać pozostałe składniki i zblendować na gładko.
Dosłodzić wg uznania.
Ostudzić masę i przełożyć do tortownicy.
Wstawić do lodówki.
Polewa:
Czekoladę i słód rozpuścić i polać wierzch sernika.
Całość wstawić do lodówki na noc aby się "przygryzło".
Smacznego :)
PS. Do sernika użyłam dużej tortownicy. Jeśli chcecie zrobić mniej ciasta, zróbcie je z 1/2 lub 3/4 składników :)