Wegański sernik jaglany (bez pieczenia)

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

W końcu coś dla tych najbardziej wrażliwych :)

Wegański sernik typu "BEZ": bez mąki, bez pieczenia, bez jaj, bez laktozy, bez glutenu, bez cukru :)

 

Wartości energetyczne w 100 g:

216 kcal,

4,5 g B,

18 g W (w tym cukry: 1,47g),

13,5 g T.

 

Wegański sernik jaglany (bez pieczenia)

 

Spód:

200 g orzechów włoskich (świeżo zmielonych)

100 g gorzkiej czekolady (u mnie 90%)

5-6 łyżek ksylitolu / erytrotylu (zmielonego na cukier puder) lub 3-4 łyżeczki miodu / syropu klonowego / cukru kokosowego

Masa:

400 g kaszy jaglanej

1 puszeczka mleczka kokosowego (dobrej jakości)

800-1000 ml wody 

20 daktyli

20 g oleju kokosowego

50 g masła orzechowego (u mnie z nerkowców)

Ksylitol / erytrytol / cukierk kokosowy / miód do smaku (wg uznania)

sok z 1 cytryny (opcjonalnie)

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

2-3 łyżeczki ksylitolu / erytrotylu / miodu / cukru kokosowego

 

Spód:

Czekoladę i ksylitol rozpuścić. 

Dodać zmielone orzechy i wymieszać.

Połączoną masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem kokosowym i dobrze docisnąć.

Wstawić do lodówki na ok. 1 h.

PS. Do spodu możecie użyć innych orzechów. 

PS2. Możecie rownież dorzucić kilka suszonych daktyli (wtedy zmniejszcie ilość słodu).

Masa:

Kaszę jaglaną przepłukać.

W rondelku zagotować puszeczkę mleczka kokosowego i 500 ml wody.

Dodać kaszę jaglaną oraz daktyle - gotować na wolnym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie miękka (co jakoś czas podlewać wodą).

Po ugotowaniu do kaszy dodać pozostałe składniki i zblendować na gładko.

Dosłodzić wg uznania.

Ostudzić masę i przełożyć do tortownicy.

Wstawić do lodówki.

Polewa:

Czekoladę i słód rozpuścić i polać wierzch sernika.

Całość wstawić do lodówki na noc aby się "przygryzło".

Smacznego :)

PS. Do sernika użyłam dużej tortownicy. Jeśli chcecie zrobić mniej ciasta, zróbcie je z 1/2 lub 3/4 składników :)

Tags: , , , , , , , , , , ,