FIT MICHAŁKI (BIAŁE)

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ponoć tym deserem przeszłam samą siebie ;P

Tym sposobem mamy wszystkie 3 rodzaje znanych cukierków: klasyczne, trufle i białe :)

Mi osobiście smakują najbardziej te klasyczne, które do złudzenia przypominają oryginał <3 ale każdy ma swoje upodobania ;)

Tak więc ostatnia wersja to FIT zamiennik białych Michałków, które nie dość, że robi się łatwo i szybko, to szybko i łatwo znikają z talerza :)

 

Wartość odżywcza w 1 cukierku (ok 20 g):

96 kcal,

5 g B,

3 g W (w tym cukry: 0,6 g),

7 g T. 

 

FIT MICHAŁKI (BIAŁE)

 

50 g mleczka kokosowego (gęstego)

40 g masła orzechowego (u mnie z nerkowców)

30 g orzechów ziemnych (posiekanych / zblendowanych - większe kawałki)

15 g oleju kokosowego

1 łyżeczka erytrotylu / ksylitolu

30 g mleka w proszku

30 g odżywki białkowej (smak: waniliowy; TREC)

20 g mąki kokosowej

1-2 łyżki esencji waniliowej (przepis na domową esencję znajdziecie w albumie "fit dodatki")

 

POLEWA:

20 g masła prawdziwego (pow. 82%)

20 g oleju kokosowego

15 g odżywki białkowej (smak: waniliowy; TREC)

 

Wszystkie składniki na cukierki mieszamy w misce (można to spokojnie zrobić łyżką).

Masę przełożyć do sylikonowej foremki (u mnie do keksu) i dobrze docisnąć.

Wstawić do lodówki na ok. 1 h.

Po tym czasie przygotować polewę.

Masło i olej rozpuścić.

Dodać odżywkę białkową i dobrze wymieszać  (polecam zblendować, albo wymieszać trzepaczką, aby masa się ładnie połączyła).

Wyjąć masę z lodówki i ostrożnie wyciągnąć całość na deskę do krojenia.

Ostrym nożem pokroić "cukierki".

Cukierki maczać w polewie (ja robie to dwoma widelcami, bo jest łatwiej i wygodniej) i ułożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.

Wstawić do lodówki na 1-2 h.

Jeść ze smakiem :)

Smacznego :)

PS. Uważam, że masło z orzechów nerkowca odgrywa kluczową rolę, gdyż jest słodsze (i przy okazji lepsze jakościowo), niż masło orzechowe z orzeszków ziemnych.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,