Chleb z kaszy gryczanej

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Chleb bez mąki, bez zakwasu, bez drożdży...

.. i z użyciem tylko 3 składników, czyli chleb z kaszy gryczanej :)

Przygotowanie jego zajmuje kilka dni, ale jakby wziąć pod uwagę, że zakwas też się kilka dni przygotowuje, to na jedno wychodzi :)

Taki chleb ma bardzo fajne makro oraz jest jedną z propozycji w planach żywieniowych, które rozpisuje :)

 

Wartości odżywcze w całym chlebie:

1695 kcal,

65 g B,

315 g W (w tym cukry: 5 g),

15,5 g T.

 

Wartości odżywcze w kromce (ok. 40 g):

45 kcal,

2 g B,

8 g W (w tym cukry: 0,13 g),

0,5 g T.  

 

Chleb z kaszy gryczanej (białej, niepalonej)

 

500 g kaszy gryczanej (białej, niepalonej)

1 łyżka soli himalajskiej

700 g wody + woda do uzupełnienia

 

Kaszę gryczaną opłukać w sitku.

Przełożyć do miski, dodać sól oraz wodę - wymieszać.

Odstawić na 24 h.

Po tym czasie przemieszać kaszę oraz uzupełnić wodą, aby kasza była przykryta.

Odstawić na kolejne 24 h.

Po 2ch dniach odcedzić kaszę przez sitko a następnie zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Masę przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia oraz natłuszczonej olejem kokosowym (niewielka ilość - wtedy chleb po upieczeniu ładnie odejdzie od papieru).

Przykryć chleb folią aluminiową a następnie ściereczką kuchenną.

Włożyć do zimnego piekarnika i odstawić chleb na kolejne 24 h.

Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 60 minut. 

Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki, spryskać wodą, aby skórka była chrupiąca, przykryć ściereczką i pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. 

Smacznego :)

PS. Chleb przechowywać pod przykryciem.

Link do filmiku na YT: https://www.youtube.com/watch?v=ETwz_Ra6WCM

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,