Paluchy wiedźmy (GLUTEN FREE)

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

W sam raz na Halloween ]:->

Coś strasznego i zarazem coś pysznego :D tak zdecydowanie czasem mi wyjdzie ;P

Paluchy zrobiłam z miodem, bo erytrytol mi się skończył. Tak wiem... miód podczas obróbki termicznej traci swoje cenne właściwości, ale zawsze to miód a nie cukier z buraka, biorąc pod uwagę, że miód mam z pierwszej ręki :)

Ciastek wychodzi duuużo :) mi wyszły jakieś 3 blachy :) ale to zależy jakiej wielkości zrobicie paluchy :)

Robi się je łatwo i szybko, tak więc jak się zepniecie to zdążycie na jutro ;) 

 

Wartości odżywcze w ciastku:

71 kcal,

1 g B,

8 g W (w tym cukry: 1,94 g)

3,5 g T.

 

Paluchy wiedźmy (BEZ GLUTENU)

 

150 g mąki ryżowej

150 g mąki gryczanej (BIO)

150 g mąki jaglanej (BIO)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka soli

1 jajko (L)

200 g miękkiego prawdziwego masła

150 g miodu lub innego słodu

2 łyżki czerwonego fit dżemu truskawkowego (przepis znajdziecie w albumie fit dodatki)

40 g migdałów

 

Migdały zalać wrzątkiem tak żeby pływały i odstawić.

W tym czasie przygotować ciasto.

W misce wymieszać ze sobą składniki suche (mąki, sól, proszek do pieczenia).

Dodać jajko, masło oraz miód - zagnieść, tak aby ciasto nie przyklejało się do rąk.

Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

W tym czasie kiedy ciasto się chłodzi, obrać migdały ze skórki i przekroić na pół.

Ciasto wyjmować z lodówki częściami.

Odrywać niewielkie kawałki ciasta i rolować je na blacie 3ma palcami, żeby była między nimi przerwa - tak powstaną kostki w naszych paluchach.

Naciąć "kostki" nożykiem, połówki migdałów zamoczyć w dżemie i przyczepić w miejscu, gdzie ma być paznokieć. 

Paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - trochę jeszcze urosną w piekarniku :)

Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu CIASTKI ostrożnie przełożyć na deskę, aby ostygły - ja to robiłam sylikonową łopatką, gdyż gorące CIASTKI są bardzo kruche.

Smacznego :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.