Chleb żytnio-gryczany (bio - na zakwasie)

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 Chleb z 5 składników :)

Od prawie roku piekę własny chleb i muszę przyznać, że wcale a wcale nie brakuje mi tego ze sklepu :P

Tym razem zrobiłam, chleb na mąkach BIO i powiem Wam, że różnica jest ogromna !!! Nie tylko w samym smaku, ale w wyrastaniu chleba również :) 

Ostatnio można było kupić mąki BIO (gryczaną oraz żytnią) w biedronce za śmieszne pieniądze ;)

 

Wartości odżywcze w 1 kromce (50 g):

75 kcal,

2 g B,

14,5 g W,

0,5 g T.

 

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

 

250 g mąki żytniej (bio, typ 2000)

250 g mąki gryczanej (bio, typ 2000)

120-140 g zakwasu żytniego (przepis na zakwas w albumie "fit dodatki")

1 łyżka soli himalajskiej

1 łyżeczka erytrotylu / ksylitolu

500-650 ml gorącej wody

 

Mąki, sól himalajską oraz erytrytol wymieszać ze sobą.

Dodać zakwas oraz wadę - dokładnie wymieszać łyżką (masa powinna być lepka ale nie za rzadka).

Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej formy. Przykryć folią aluminiową oraz ściereczką.

Odłożyć w ciepłe miejsce na 8-10 h (ja robię albo wcześnie rano, albo na wieczór i na noc zostawiam do wyrośnięcia).

Nagrzać piekarnik na 200 stopni i piec ok. 1 h 20 min. 

Ja piekę przez pierwsze 35 minut w 200 stopniach a później resztę czasu w 180 stopniach, ale każdy musi wyczuć swój piekarnik ;) raz mi się pieczę 1h20 min a raz 1h 10 min. Nie ma reguły. Trzeba uważać, żeby chleb się zwyczajnie nie spalił ;)

Po upieczeniu wyjąć chleb z formy, położyć na kratce i spryskać wierzch wodą (wtedy skórka jest taka chrupiąca :)), przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia.

Taki chleb utrzymuje świeżość przez 3-4 dni, ale u mnie schodzi szybciej :P

Smacznego :) 

Link do przepisu na YouTobe: https://www.youtube.com/watch?v=uZ26ZFmhz2o 

Tags: , , , , , , , , ,