Chleb z 5 składników :)
Od prawie roku piekę własny chleb i muszę przyznać, że wcale a wcale nie brakuje mi tego ze sklepu :P
Tym razem zrobiłam, chleb na mąkach BIO i powiem Wam, że różnica jest ogromna !!! Nie tylko w samym smaku, ale w wyrastaniu chleba również :)
Ostatnio można było kupić mąki BIO (gryczaną oraz żytnią) w biedronce za śmieszne pieniądze ;)
Wartości odżywcze w 1 kromce (50 g):
75 kcal,
2 g B,
14,5 g W,
0,5 g T.
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie
250 g mąki żytniej (bio, typ 2000)
250 g mąki gryczanej (bio, typ 2000)
120-140 g zakwasu żytniego (przepis na zakwas w albumie "fit dodatki")
1 łyżka soli himalajskiej
1 łyżeczka erytrotylu / ksylitolu
500-650 ml gorącej wody
Mąki, sól himalajską oraz erytrytol wymieszać ze sobą.
Dodać zakwas oraz wadę - dokładnie wymieszać łyżką (masa powinna być lepka ale nie za rzadka).
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej formy. Przykryć folią aluminiową oraz ściereczką.
Odłożyć w ciepłe miejsce na 8-10 h (ja robię albo wcześnie rano, albo na wieczór i na noc zostawiam do wyrośnięcia).
Nagrzać piekarnik na 200 stopni i piec ok. 1 h 20 min.
Ja piekę przez pierwsze 35 minut w 200 stopniach a później resztę czasu w 180 stopniach, ale każdy musi wyczuć swój piekarnik ;) raz mi się pieczę 1h20 min a raz 1h 10 min. Nie ma reguły. Trzeba uważać, żeby chleb się zwyczajnie nie spalił ;)
Po upieczeniu wyjąć chleb z formy, położyć na kratce i spryskać wierzch wodą (wtedy skórka jest taka chrupiąca :)), przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia.
Taki chleb utrzymuje świeżość przez 3-4 dni, ale u mnie schodzi szybciej :P
Smacznego :)