Bezglutenowa rolada cynamonowa (BEZ JAJ)

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Kolor jesieni :)

Pomarańczowy kolor taki ładny, kojarzy mi się ze spadającymi liśćmi z drzew podczas jesieni, ale takiej naprawdę ciepłej i słonecznej jesieni :)

Zrobiłam ostatnio cynamonową roladę z batatów bez jaj. Idealna dla każdego a w szczególności dla osób borykającymi się nietolerancjami pokarmowymi. Muszę przyznać, że jesteście dla mnie motywacją, aby wymyślać coś nowego - tak między innymi powstała ta rolada :)

Mam nadzieję, że niedługo wszystko wróci do normy i w końcu będę miała czas by żyć normalnie :)

 

Wartość energetyczna w porcji ok. 80 g:

142 kcal,

1,5 g B,

53 g W (w tym cukry: 1,5 g),

3 g T.

 

Z przepisu wychodzi ok. 20 porcji.

 

Bezglutenowa rolada cynamonowa (BEZ JAJ)

 

Ciasto:

500 g batatów

250 g koncentratu mąki bezglutenowej

125 g mąki ryżowej

40 g oleju kokosowego

1 op. suszonych drożdży

ok. 150 ml ciepłej wody

4 łyżeczek erytrotylu 

1/4 łyżeczki soli

 

Nadzienie:

200 g suszonych daktyli

5 łyżek gorącej wody

1-1,5 łyżeczki cynamonu

2 łyżki oleju kokosowego

 

Ciasto:

Bataty ugotować, ostudzić i zblenodwać.

Drożdże połączyć z ciepłą wodą i ostawić na chwilę.

Bataty, roztopiony olej kokosowy, erytrytol, sól oraz rozpuszczone drożdże z wodą zmiksować na gładko.

Mąki ze sobą wymieszać, dodać stopniowo do masy z batatów i wmieszać (składniki mają się ładnie połączyć, ciasto pozostaje lepkie, jednak w razie potrzeby, gdy ciasto jest zbyt lepkie można podsypać mąką).

Natłuścić miskę, przełożyć ciasto, zawinąć folią i odstawić na 1h w ciepłe miejsce (niech ciasto trochę popracuje :)).

 

Nadzienie:

Daktyle połączyć z cynamonem, gorącą wodą i olejem kokosowym - zblendować.

 

Ciasto przełożyć na papier do pieczenia. Wierzch również przykryć papierem do pieczenia i rozwałkować.

Zdjąć górną część papieru do pieczenia i posmarować wierzch nadzieniem.

Zawinąć delikatnie korzystając z papieru do pieczenia, na którym leży masa (całość jest dość luźna).

Przełożyć ostrożnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec ok. 40-50 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Najlepiej smakuje na ciepło po upieczeniu :)

Smacznego :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.