DŻO BATON KOKOSOWY

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Z serii "sam zrobisz to lepiej" :)

Swoją drogą, zastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego batony tego pokroju, które można kupić w sklepie mają tak długi termin przydatności do spożycia? Przecież są "BEZ DODATKU CUKRU" a jak wiadomo cukier jest podstawową substancją konserwującą. Jeśli nie wiecie dlaczego taki baton może przeleżeć na półce sklepowej ponad rok w temperaturze pokojowej, owinięty w papierek foliowy to bądźcie czujni i bacznie obserwujcie mój kanał na YouTube: Gotuj z Dzoanna a się dowiecie dlaczego lepiej zrobić je samemu :)

 

Wartość energetyczne w porcji (ok. 30 g):

138 kcal,

3 g B,

16,5 g W (w tym cukry: 0,73 g),

7 g T.

 

DŻO BATON KOKOSOWY

 

350 g suszonych daktyli (mięsistych z pestką)

150 g orzeszków ziemnych (nie solonych)

50 g orzechów nerkowca

50 g wiórek kokosowych

25 g musu kokosowego (Foods By Ann) lub oleju kokosowego (zapachowego)

15 g mąki kokosowej

 

Z daktyli wyjąć pestki, zblendować i przełożyć do miski.

Orzechy zbledować i dodać do daktyli.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić, aż wszystko się ładnie połączy.

Masę przełożyć na papier do pieczenia, uformować kwadrat i przykryć wierzch ponownie papierem do pieczenia.

Rozwałkować na grubość wg uznania i wstawić do lodówki na ok 30 minut.

Po tym czasie pokroić nożem.

Smacznego :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.