Orzechowe CIASTKI z chia

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Bo na CIASTKI zawsze jest okazja :D

Szybkie i łatwe w przygotowaniu, więc jak zwalą się Wam na głowę znajomi to w mig je przygotujecie :)

Ciasteczka są bardzo kruche i bardzo smakowite :)

A ja po prostu lubię czasem coś sobie tak chapnąć :P

Z przepisu wychodzi ok 16 sztuk.

 

Wartość energetyczna w porcji (25 g):

131 kcal,

4,5 g B,

7 g W (w tym cukry: 0,61),

9 g T.

 

Orzechowe CIASTKI z chia

 

200 g masła orzechowego (domowej roboty - przepis znajdziecie w albumie "fit dodataki")

3 łyżki chia

25 g roztopionego masła (pow. 82%)

50 g mąki gryczanej

1 białko jaja (jeśli nie macie nietolerancji pokarmowych możecie użyć całego jajka)

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka esencji waniliowej (przepis znajdziecie w albumie "fit dodatki")

cynamon

2-3 łyżeczki ksylitolu / erytrotylu (opcjonalnie)

 

Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.

Z ciasta uformować kulki, delikatnie rozpłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

PS. Mówiłam, że będzie szybko :P niestety szybko znikają ;) 

PS2. Tak... Wiem jak zachowują się kwasy tłuszczowe w orzechach pod wpływem obróbki termicznej, więc daruj sobie wszelkie hejty. 

PS3. Ryż też ma gluten ;)

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,