Bo na CIASTKI zawsze jest okazja :D
Szybkie i łatwe w przygotowaniu, więc jak zwalą się Wam na głowę znajomi to w mig je przygotujecie :)
Ciasteczka są bardzo kruche i bardzo smakowite :)
A ja po prostu lubię czasem coś sobie tak chapnąć :P
Z przepisu wychodzi ok 16 sztuk.
Wartość energetyczna w porcji (25 g):
131 kcal,
4,5 g B,
7 g W (w tym cukry: 0,61),
9 g T.
Orzechowe CIASTKI z chia
200 g masła orzechowego (domowej roboty - przepis znajdziecie w albumie "fit dodataki")
3 łyżki chia
25 g roztopionego masła (pow. 82%)
50 g mąki gryczanej
1 białko jaja (jeśli nie macie nietolerancji pokarmowych możecie użyć całego jajka)
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej (przepis znajdziecie w albumie "fit dodatki")
cynamon
2-3 łyżeczki ksylitolu / erytrotylu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.
Z ciasta uformować kulki, delikatnie rozpłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
PS. Mówiłam, że będzie szybko :P niestety szybko znikają ;)
PS2. Tak... Wiem jak zachowują się kwasy tłuszczowe w orzechach pod wpływem obróbki termicznej, więc daruj sobie wszelkie hejty.
PS3. Ryż też ma gluten ;)