LAKTOFERYNA

Drukuj

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Złoty środek nie tylko na infekcję.

Dziś pokrótce o laktoferynie.

Laktoferyna to aktywne białko, występujące naturalnie w płynach ustrojowych i wydzielniczych - największe jej stężenie jest w mleku matki - siarze, występuje również w ślinie, łzach i neutrofilach.

Laktoferyna wykazuje zdolność do wiązania jonów żelaza oraz transportuje je do tkanek, co jest bardzo pomoce przy leczeniu niedoborów związanych z tym pierwiastkiem. Dzięki tej funkcji, laktoferyna nie tylko jest pomocna w odbudowie czerwonych ciałek kwi (anemii), ale również wspaniale wspiera układ immunologiczny oraz stymuluje układ odpornościowy do szybszego zwalczania infekcji. 

Ale co ma żelazo do odporności?

Żelazo jest swojego rodzaju pożywieniem dla patogenów i drobnoustrojów, które jest niezbędne do namnażania się oraz wzrostu nieproszonych gości w naszym organizmie. Laktoferyna poprzez wiązanie jonów żelaza uniemożliwia rozrost oraz rozmnażanie się patogennych drobnoustrojów, wykazując tym samym działanie bakteriobójcze oraz bakteriostatyczne. Dodatkowo blokuje możliwość przyłączania się patogenów do komórek naszego organizmu wykazując tym samym działanie przeciwwirusowe. Tak więc na początkowym etapie infekcji laktoferyna uniemożliwia namnażanie się patogennych wirusów oraz bakterii, wspomagając układ odpornościowy. 

Co jednak jeśli infekcja już trwa?

Laktoferyna wspomaga cały układ immunologiczny podczas trwającej infekcji bakteryjnej lub wirusowej, stymulując jego poszczególne części do szybszego dojrzewania, co za tym idzie szybszej i sprawniejszej odpowiedzi układu odpornościowego na nieproszonego gościa. Laktoferyna ogranicza tworzenie się tzw. biofilmów (skupisk komórek) bakteryjnych, dzięki temu patogeny sprawniej są usuwane z organizmu a dalszy rozwój infekcji jest silnie utrudniony.  

BIOFILM zwiększa szansę drobnoustrojów na przeżycie, dzięki wytworzeniu takiej otoczki (klosza) w której wirus/bakteria się znajduje, zapewniając im odporność na antybiotyki oraz środki antybakteryjne.

Laktoferyna na jelita?

Poprzez regenerację oraz stymulowanie podziałów komórkowych laktoferyna wykazuje pozytywny wpływ na uszczelnienie nabłonka jelit. Niestety w dzisiejszych czasach nieszczelność jelit jest bardzo powszechne... Laktoferyna stymuluje rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych z rodziny Lactobacillus i Bifidobacterium oraz zmniejsza dolegliwości związane z nietolerancją pokarmową (stymuluje wydzielanie laktazy, enzymu rozkładającego laktozę).

A co jeśli nie toleruję nabiału?

Przeciwskazaniem do stosowania laktoferyny jest silna (podkreślam SILNA) nietolerancja na białka mleka krowiego, bo właśnie z niego jest pozyskiwana. Jednakże osoby, które nie mają SILNEJ nietolerancji na nabiał, ryzyko, że laktoferyna wywoła u nich nietolerancję pokarmową jest relatywnie niewielka. Wynika to z tego, że laktoferyna jest białkiem o małej wielkości w porównaniu z np. kazeina (rozbudowane białko mleczne, na które bardzo często występują nietolerancje pokarmowe), w której pojawia się problem z trawieniem dużych cząsteczek białek kazeinowych. Za nietolerancję nabiału również odpowiedzialny jest cukier mleczny - laktoza. 

 

Z racji, że laktoferyna naturalnie występuje w mleku matki może być stosowana już od pierwszych dni życia, szczególnie polecana tym przedwcześnie urodzonym w celu zwiększenia odporności. Idealna w okresie jesienno-zimowym, kiedy najbardziej jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje. Stosować ją można cały rok. Szczególnie polecana osobom o obniżonej odporności.

 

CIEKAWOSTKA:

Laktoferyna wykazuje wspomagające działanie w eradykacji Helicobacter pylori - chorób żołądka i dwunastnicy oraz hamuje namnażanie drożdżaków z rodzaju Candida albicans, Candida krusei, i Candida tropicalis.

  

PODSUMOWUJĄC

Laktoferyna wykazuje działanie:

- przeciwbakteryjne,

- przeciwwirusowe,

- przeciwgrzybicze,

- przeciwzapalne,

- wspomagające układ odpornościowy,

- wspomagające w niedoborach żelaza,

- zmniejsza ryzyko sepsy u wcześniaków z bardzo niską masą urodzeniową,

- stymuluje rozwój dobroczynnej mikroflory jelitowej,

- antyoksydacyjne,

- uszczelniające nabłonek jelita.

  

WAŻNE!!!

LAKTOFERYNY NIE NALEŻY ŁĄCZYĆ Z GORĄCYMI POTRAWAMI ORAZ NAPOJAMI, GDYŻ WYSOKA TEMPERATURA DEZAKTYWUJE BIAŁKO POPRZEZ JEGO DENATURACJĘ.

Pamiętajcie, aby wybierać laktoferynę o najlepszej jakości oraz najwyższym stężeniu :)

IDEALNA PODCZAS CHEAT MEAL-A <3

Tags: , , , , , , , , , , , ,