Szybkie ciacho na niedzielę :)
Które zrobiłam ponad miesiąc temu <hahaha> :P lepiej późno niż wcale ;P
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
189 kcal,
4,5 g B,
38 g W (w tym cukry: 0,97 g),
3,5 g T.
Lekkie ciasto z borówkami
150 g mąki gryczanej
150 g koncentratu mąki bezglutenowej
120 g ksylitolu / erytrotylu
100 g jogurtu greckiego
120 g mleczka kokosowego
4 białka jaj
300 g borówki amerykańskiej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej (przepis znajdziecie w albumie "fit dodatki")
szczypta soli
Białka ubić z ksylitolem.
Dodać jogurt grecki, mleczko kokosowe i esencję waniliową - zmiksować na mniejszych obrotach.
W misce wymieszać ze sobą składniki suche: mąki, sól oraz proszek do pieczenia.
Stale miksując dodawać do masy stopniowo suche składniki, do całkowitego połączenia.
Dodać borówki i wymieszać.
Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
PS. Wierzch możecie posypać cukrem pudrem z ksylitolu <3