FIT PIEGUSKI z czekoladą i orzechami

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

CIASTKI <3

Kto ich nie lubi?

Zdecydowanie należę do ciastkowych potworów :)

Mogłabym je jeść na każdy posiłek, ale niestety nie można :) 

Tak więc jem je raz na jakiś czas, 3 razy dziennie :P 

 

Dziś mam dla Was kolejny FIT zamiennik, do którego w ostatnim tygodniu robiłam 3 podejścia :) Dla mnie zdecydowanie najlepszy - aczkolwiek innym smakowały jedne z pierwszy wersji ;) 

Lubię, gdy CIASTKI są kruche i to zdecydowanie wyszło tym razem :) Jeśli wolicie natomiast trochę twardsze, skorzystajcie ze wskazówek w nawiasach ;)

Pamiętajcie dla mnie FIT oznacza jak najmniejszy stopień przetworzenia danego produktu a nie, że coś ma mało kalorii :) Coś może mieć mało kalorii a być takim "gównem", że mucha nie siądzie ;)

 

Wartość odżywcza w CIASTKU (ok 40 g):

174 kcal,

3 g B,

17 g W (w tym cukry: 1,88 g),

11 g T

 

FIT PIEGUSKI z czekoladą i orzechami

 

100 g mąki kasztanowej (ryżowej)

100 g mąki gryczanej

100 g ksylitolu/erytrotylu zmielonego na cukier puder

100 g masła - rozpuszczone (70 g oleju kokosowego)

1/5 łyżeczki ciemnego niesłodzonego kakao

30 g mleka w proszku (można pominąć)

4 łyżki miodu (z pewnego źródła)

2 jajka (2 białka jaj)

1 łyżeczka esencji waniliowej (przepis znajdziecie w albumie "fit dodatki") lub rumu

50 g orzechów laskowych

100 g gorzkiej czekolady (92%) pokrojonej w kostkę

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) lub sody oczyszczonej

szczypta soli

 

W misce wymieszać ze sobą masło, miód, ksylitol oraz sól.

Dodać jajka oraz ekstrakt z wanilii - wymieszać.

Następnie dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, kakao i mleko w proszku - dokładnie wymieszać.

Do masy dodać zmielone 40 g orzechów oraz 80 g pokrojonej czekolady - wymieszać.

Jeśli macie czas możecie masę schłodzić 30 minut w lodówce. Jeśli nie przechodzimy do dalszych czynności :)

Nakładać masę wielkości gałki lodów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Delikatnie spłaszczyć i posypać wierzch orzechami i kawałkami czekolady, która Nam została.

Piec. ok 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Smaczego :)

PS. Nieupieczone CIASTKI można przechowywać w zamrażarce do miesiąca czasu, przed pieczeniem nie trzeba ich rozmrażać. Wystarczy wyłożyć je na blachę wyłożona papierem do pieczenia i upiec :) Myślę, że to fajna opcja, aby w razie czego mieć zawsze pod ręką coś słodkiego do przygotowania :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.