FIT Kinder Country

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Znacie ten batonik? :D

Coraz bardziej podoba mi się wracanie do smaków dzieciństwa w wersji FIT <3

Chyba ogarnę wszystkie możliwe słodycze - jak mi się uda :D  

 

Wartość energetyczna w porcji (ok. 45 g):

135 kcal,

7 g B,

7 g W (w tym cukry: 1,74 g),

9 g T.

 

FIT Kinder Country

 

250 g ricotty / mascarpone / chudego gładkiego twarogu

30 g mleka w proszku

25 g izolaty białkowego (BioTechUsa - smak ciasteczkowy)

1 łyżeczka oleju kokosowego (rozpuszczony)

1 łyżeczka esencji waniliowej (przepis na domową esencję znajdziecie w albumie "fit dodatki")

3-4 łyżeczki zmielonego na cukier puder ksylitolu / erytrotylu

10 g żelatyny (rozpuszczonej w 40-50 g wody)

30 g ekspandowanego: orkiszu, ryżu oraz amarantusa (w kolejności: od najwięcej do najmniej)

 

Polewa:

* Opcja nr I:

40 g oleju kokosowego

30 g ciemnego kakao

ksylitol / erytrytol do smaku

 

* Opcja nr II:

80 g gorzkiej czekolady 92 %

ksylitol / erytrytol (opcjonalnie do smaku)

 

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce wymieszać ze sobą trzepaczką rocotte, mleko w proszku, izolat, ksylitol, esencję waniliową i olej kokosowy.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i poczekać, aż ostygnie, ale nie zastygnie ;)

Dodać do masy i dobrze wymieszać.

Dodać ekspandowany orkisz, ryż i amarantus - wymieszać łyżką.

Masę przelać na blachę (26x22) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na minimum 2 h do lodówki (można też włożyć do zamrażarki :)).

Gdy masa stężeje, pokroić na prostokąty (wielkości batoników), przygotować wybraną opcję polewy, obtoczyć batoniki w czekoladzie i ułożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.

Wstawić do lodówki na minimum 1 h.

Po tym czasie jeść - tak po prostu :)

Smacznego :)

PS. Przechowywać w lodówce. 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.