FIT SNICKERS :D

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

To musiało nastąpić :D

Zacznijmy poniedziałek na bogato :)

Był fit mars, był i fit milky way a więc czas na FIT SNICKERS-a :)

Kolejny zastępnik znanego batona, który każdy z Nas jadł :) Osobiście traktuje te fit zastępniki jako moje cheat meal-e ;)

Pamiętajcie również, że zdrowe nawyki to podstawa i że słowo "FIT" oznacza dla mnie jak najmniejszy stopień przetworzenia danego produktu a nie, że ma mało kalorii ;) Wszystko siedzi w głowie :)

 

Z przepisu wychodzi 7 konkretnych batonów, które znikają w mgnienia oka :P

 

Wartość energetyczna w porcji (ok. 60 g)

233 kcal,

11 g B,

14,5 g W, (w tym cukry: 8 g),

14,5 g T. 

 

FIT SNICKERS

 

Nadzienie nugatowe:

150 g chudego twarogu

20 g jogurtu naturalnego

20 g mleka w proszku

30 g odżywki białkowej (u mnie TREC NUTRITION smak czekoladowy lub orzechowy)

20 g masła orzechowego z nerkowców (lub orzechów)

20 g masła orzechowego z orzechów laskowych (lub orzechów)

15 g oleju kokosowego

5 g żelatyny (rozpuszczonej w 15-20 ml wody)

1 łyżeczka ksylitolu

sól himalajska

 

Karmel z orzechami:

50 g cukru kokosowego

15 g oleju kokosowego

10 g miodu (najlepiej takiego z pasieki)

40 g słonych orzeszków ziemnych

 

Polewa:

* Opcja nr I:

40 g oleju kokosowego

30 g ciemnego kakao

ksylitol / erytrytol do smaku

 

* Opcja nr II:

40-50 g gorzkiej czekolady 92 %

ksylitol / erytrytol (opcjonalnie do smaku)

 

Krem nugatowy:

W misce zblendować na gładką masę twaróg, jogurt naturalny, odżywkę białkową, mleko w proszku, roztopiony olej kokosowy oraz masło z orzechów nerkowca i laskowych. Jeśli nie macie masła orzechowego to możecie w blenderze zmielić na masło orzechowe orzechy nerkowca i laskowe.

Następnie żelatynę rozpuścić we wrzątku.

Gdy trochę ostygnie dodać ksylitol i mieszać, aż się rozpuści.

Dodać żelatynę do masy (pamiętając o tym, aby masa była w temperaturze pokojowej) i wymieszać.

Dodać szczyptę soli do masy i wymieszać.

Przełożyć masę do sylikonowej foremki do keksu i wstawić na minimum 2 h do lodówki.

 

Karmel:

Cukier kokosowy, olej kokosowy i miód rozpuścić w mikrofalówce (30 sekund).

Wyjąć i przemieszać - wstawić na kolejne 30 sekund do mikrofalówki.

Wyjąć ostrożnie karmel i wymieszać - masa będzie gęsta.

Poczekać aż ostygnie, ale nie zastygnie ;)

 

Na stężały krem nugatowy wysypać orzeszki ziemne.

Zalać całość ostudzonym karmelem i wstawić do lodówki na 1-2 h (aż karmel zastygnie).

 

Po tym czasie wyjąć masę z lodówki i pokroić na batoniki.

Przygotować wybraną opcję polewy, zanurzyć batoniki i obtoczyć z oby stron (ja używam widelców do przekręcania i wyjmowania batoników ;)).

Batoniki ułożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na ok. 1 h.

Smacznego :)

PS. Jest jeden minus... za szybko znikają :P

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.