Na upalne dni, które nie wiadomo, gdzie są ...
... jednak mam nadzieję, że to się zmieni, bo szczerze powiedziawszy - dobija mnie ta pogoda... ale to mnie nie powstrzymało, żeby zrobić coś fajnego w kuchni <3
I takim sposobem mam dla Was mega słoneczny dodatek do wody, czy innych napojów typu homemade, jak i do przekąszenia od tak :)
Wartość energetyczna w żelku (ok. 5 g):
Arbuzowe:
5 kcal,
0,4 g B,
1 g W (w tym cukry: 0 g),
0,01 g T.
Melonowe:
5 kcal,
0,4 g B,
1 g W (w tym cukry: 0,5 g),
0,02 g T
Jelly Belly Ice Cubes
Arbuzowe:
300-350 g arbuza (miąższu bez pestek)
20-25 g żelatyny
sok z 1/2 cytryny
20-25 g ksylitolu/erytrotylu
Melonowe:
300-350 g melona (miąższu bez pestek)
20-25 g żelatyny
sok z 1/2 cytryny
20-25 g ksylitolu/erytrotylu
Arbuza/Melona wydrążyć wyciągając pestki - zmiksować na gładko.
Dodać sok z cytryny i wymieszać.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku a gdy trochę ostygnie dodać do niej ksylitol i mieszać, aż się rozpuści.
Gdy żelatyna ostygnie dodać ją do zmiksowanego arbuza/melona - dobrze wymieszać.
Masę przelać do sylikonowych foremek i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
Zamrożone żelki dodawać do wody lub innych napojów przygotowanych w domowym zaciszu lub przekąszać tak po prostu :)
Smacznego :)
PS. Możecie zamrożone żelki ułożyć w wydrążonym arbuzie i melonie :)