Jelly Belly Ice Cubes

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Na upalne dni, które nie wiadomo, gdzie są ...

... jednak mam nadzieję, że to się zmieni, bo szczerze powiedziawszy - dobija mnie ta pogoda... ale to mnie nie powstrzymało, żeby zrobić coś fajnego w kuchni <3

I takim sposobem mam dla Was mega słoneczny dodatek do wody, czy innych napojów typu homemade, jak i do przekąszenia od tak :)

 

Wartość energetyczna w żelku (ok. 5 g):

Arbuzowe:

5 kcal,

0,4 g B,

1 g W (w tym cukry: 0 g),

0,01 g T.

Melonowe:

5 kcal,

0,4 g B,

1 g W (w tym cukry: 0,5 g),

0,02 g T

 

Jelly Belly Ice Cubes

 

Arbuzowe:

300-350 g arbuza (miąższu bez pestek)

20-25 g żelatyny

sok z 1/2 cytryny

20-25 g ksylitolu/erytrotylu

 

Melonowe:

300-350 g melona (miąższu bez pestek)

20-25 g żelatyny

sok z 1/2 cytryny

20-25 g ksylitolu/erytrotylu

 

Arbuza/Melona wydrążyć wyciągając pestki - zmiksować na gładko.

Dodać sok z cytryny i wymieszać.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku a gdy trochę ostygnie dodać do niej ksylitol i mieszać, aż się rozpuści.

Gdy żelatyna ostygnie dodać ją do zmiksowanego arbuza/melona - dobrze wymieszać.

Masę przelać do sylikonowych foremek i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.

Zamrożone żelki dodawać do wody lub innych napojów przygotowanych w domowym zaciszu lub przekąszać tak po prostu :)

Smacznego :)

PS. Możecie zamrożone żelki ułożyć w wydrążonym arbuzie i melonie :)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,