FIT ptasie mleczko

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ile razy trzeba ugryźć ptasie mleczko, aby wyszło ładne zdjęcie?

Na mój żołądek zdecydowanie zbyt dużo... Następnym razem do gryzienia zatrudnię męża - jakkolwiek to brzmi :P

Nie miało wyjść ptasie mleczko... ale smak był tak uderzający, że nie pozostawił mi wyboru :)

Mówię Wam - PETARDA !!! 

Z przepisu wychodzi 16 sztuk - 12 zjadłam podczas zdjęć - taka sytuacja :P

Na szczęście, to fit ptasie mleczko... nie chce myśleć co by się stało, gdybym zjadła 12 sztuk normalnego ... Jedno jest pewne - po takim wieczornym ładowaniu, cardio na czczo obowiązkowo :P 

 

Wartość energetyczna w porcji (ok. 20 g):

56 kcal,

4 g B,

3 g W (w tym cukry: 0,56 g),

3 g T.

 

FIT ptasie mleczko

 

120 g jogurtu greckiego / naturalnego (Zott - jeden z lepszych składowo jogurtów dostępnych w sklepach)

40 g izolatu białkowego (smak waniliowy - BioTechUsa)

40 g mleka w proszku

15-20 g ksylitolu / erytrotylu

10 g żelatyny

 

Polewa:

* Opcja nr I:

50 g oleju kokosowego

40 g ciemnego kakao

ksylitol / erytrytol do smaku

 

* Opcja nr II:

80 g gorzkiej czekolady 92 % (może być też 80 % ;P)

ksylitol / erytrytol (opcjonalnie do smaku)

 

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy trochę ostygnie dodać ksylitol / erytrytol i mieszać, aż się rozpuści.

W misce wymieszać ze sobą trzepaczką do ubijania jogurt, mleko w proszku i izolat.

Gdy żelatyna ostygnie, mieszając dodać ją do waniliowej masy - dokładnie wymieszać trzepaczką do ubijania (sprawdza się najlepiej ;)).

Masę przełożyć do sylikonowej foremki do keksu i równomiernie rozprowadzić.

Wstawić do lodówki na ok. 2 h.

Po tym czasie przygotować polewę.

Rozpuścić składniki z wybranej opcji i ostudzić (polewa nie może być gorąca).

Stężałą masę wyciągnąć i pokroić na porcje jak ptasie mleczko.

Zamoczyć w polewie i ułożyć na kratce, albo na talerzu wyłożonym papierem do pieczenie (wtedy czekolada ładnie odchodzi) - wstawić do lodówki na 1 h, aby polewa zastygła.

Jeść bez umiaru, ale tak, żeby nie bolał Was brzuch :P 

Smacznego :) 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.