12 tyś. WAS...
Z okazji 12 tys. WAS na fb postanowiłam zrobić coś extra :D i zrobiłam dzors-a czyli fit mars-a by dzo :P
Ten baton nie potrzebuje ZAJEBISTEGO opisu - broni się sam w sobie :)
Z przepisu wychodzi ok. 14 sztuk (możecie zrobić z połowy proporcji, jeśli chcecie, aby wyszło mniej - ja nie chciałam ;P)
Wartość energetyczna w 1 batoniku (ok. 30 g):
116 kcal,
5,5 g B,
9 g W (w tym cukry: 5 g),
6 g T.
FIT MARS by dzo
Krem czekoladowy:
150 g jogurtu greckiego (Zott - jeden z lepszych składów, z dostępnych jogurtów sklepowych)
50 g izolatu białkowego (BioTechUsa - smak czekoladowy)
50 g mleka w proszku
10 g ciemnego kakao
10 ml esencji waniliowej lub rumu (przepis na esencje znajdziecie w albumie "fit dodatki")
10 g ksylitolu / erytrotylu
15 g żelatyny
Karmel:
80 g cukru kokosowego
30 g oleju kokosowego
25 g miodu
5 g żelatyny
Polewa:
* Opcja nr I:
50 g oleju kokosowego
40 g ciemnego kakao
ksylitol / erytrytol do smaku
* Opcja nr II:
80 g gorzkiej czekolady 92 %
ksylitol / erytrytol (opcjonalnie do smaku)
Krem czekoladowy:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku.
Gdy trochę ostygnie dodać ksylitol do żelatyny mieszać, aż się rozpuści.
W misce wymieszać ze sobą jogurt grecki, mleko w proszku, izolat, kakao oraz esencje (najlepiej trzepaczką).
Dodać do masy ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Przelać masę do sylikonowej foremki do keksu i wstawić na minimum 2 h do lodówki.
Kiedy masa stężeje można zrobić karmel :D
PS. Jeśli robicie większą ilość batoników, to stężały krem czekoladowy należy wyjąć i przekroić na pół :)
Karmel:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i ostudzić.
Miód, cukier kokosowy i olej kokosowy rozpuścić w mikrofalówce (30 sekund).
Wyjąć i przemieszać - wstawić do mikrofalówki na kolejne 30 sekund.
Wyjąć ostrożnie karmel i wymieszać - masa będzie gęsta.
Gdy trochę przestygnie dodać żelatynę i wymieszać.
Ostudzony, ale płynny karmel umieścić na stężałym kremie czekoladowym i wstawić do lodówki na 30 minut.
PS. Ja to robię turami: 1 przekrojoną połowę kremu czekoladowego wkładam z powrotem do formy silikonowej, dodaje połowę karmelu i wstawiam do zamrażarki na 10 minut :) i tak samo robię z drugą ;) następnie chłodziłam 1 h w lodówce.
Po tym czasie wyjąć stężały krem czekoladowy z karmelem i pokroić na prostokąty wielkości batonów.
Przygotować wybraną opcję polewy, zanurzyć batoniki i ułożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
Wstawić do lodówki na ok. 1 h.
Gotowe :D
Cóż mogę więcej powiedzieć ???
SMACZNEGO :)