FIT milky way (protein bar)

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Próbuje rozwalać system ...

... mam nadzieję, że mi wychodzi :D :P

Do tego batona robiłam kilka podejść... PIERWSZE było takie, że baton smakował w 99% jak ptasie mleczko :P i między innymi tak one powstało :P

Później testowałam i testowałam, i próbowałam odtworzyć smak, który będzie najbardziej zbliżony do oryginału... bo chyba właśnie takie powinny być FIT ZAMIENNIKI ;)

Tak więc, jak już mi wyszło to wyszło :)  Zdrowy zamiennik znanego batona w wersji FIT - nie wyszedł by bez izolatu od BioTechUsa <3

  

Z przepisu wchodzi ok. 12 batoników.

Wartość energetyczna (w porcji ok. 30 g):

70 kcal,

7 g B,

3 g W (w tym cukry: 0,65 g),

3,5 g T.

 

FIT milky way (protein bar)

 

50 g izolatu białkowego BioTechUsa (smak koniecznie ciasteczkowy - inaczej nie wyjdzie ;P)

50 g mleka w proszku

200 g twarogu delikatnego president

10 g ksylitolu / erytrotylu

10 g żelatyny

1 łyżeczka esencji waniliowej (przepis znajdziecie w albumie "fit dodatki")

20 g oleju kokosowego (rozpuszczony)

szczypta soli

 

Polewa:

Opcja nr I:

80 g gorzkiej czekolady 92%

ksylitol / erytrytol do smaku

1 łyżka mleczka kokosowego (opcjonalnie)

 

Opcja nr II:

40 g oleju kokosowego

40 g ciemnego niesłodzonego kakao

1-2 łyżki mleczka kokosowego

ksylitol / erytrytol do smaku 

 

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (50-70 ml). Gdy trochę ostygnie dodać ksylitol / erytrytol i mieszać, aż się rozpuści.

W misce wymieszać ze sobą trzepaczką do ubijania twaróg, mleko w proszku i izolat.

Dodać esencje waniliową, olej koksowy i sól - wymieszać.

Gdy żelatyna ostygnie, mieszając dodać ją do masy - dokładnie wymieszać trzepaczką do ubijania (sprawdza się najlepiej ;)).

Masę przełożyć do sylikonowej foremki do keksu (ważny jest tylko spód, aby wyszły ładne batoniki :)) i równomiernie rozprowadzić.

Wstawić do lodówki na ok. 2 h.

Po tym czasie przygotować polewę.

Rozpuścić składniki z wybranej opcji i ostudzić (polewa nie może być gorąca).

Stężałą masę wyciągnąć i pokroić na batoniki wg uznania.

Zamoczyć w polewie i ułożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia - wstawić na 1 h do lodówki, aż polewa zastygnie.

Jeść bez umiaru :D

Smacznego :)

 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.