Chrupiące batoniki o smaku słonego karmelu

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Jak szaleć, to z rozmachem a nie na pół gwizdka :)

Ostatnio przejechałam całe miasto w poszukiwaniu ryżu preparowanego a kiedy już go znalazłam - wykupiłam prawie wszystkie opakowania jakie mieli :) 

Uskuteczniam szybkie desery z jego udziałem :D i przy okazji robię "ładowanie węglowodanowe" :P

Jak to się mówi "prostota szczytem wyrachowania" - właśnie takie są te batoniki :)

Idaelny dla osób na wegańskiej diecie :)

Cukier kokosowy od Foods by Ann do karmelu - MIAZGA ! 

Jeśli lubicie słony karmel to pokochacie te chrupiące batoniki, których przygotowanie zajmuje dosłownie chwile <3

 

Wartość energetyczna w porcji (ok. 15 g):

68 kcal,

0,5 g B,

9 g W (w tym cukry: 4 g),

3 g T.

 

Chrupiące batoniki o smaku słonego karmelu

 

70 g ryżu preparowanego

50 g cukru kokosowego (Foods by Ann)

25 g miodu z pasieki

25 g oleju kokosowego

15 g masła orzechowego (przepis znajdziecie w albumie "fit dodatki")

2 łyżki esencji waniliowej (przepis znajdziecie w albumie "fit dodatki")

sól himalajska

 

Karmel:

Olej kokosowy, cukier koksowy i miód rozpuść w mikrofalówce - 30 sekund.

Przemieszaj i włóż do mikrofalówki na kolejne 30 sekund.

Wyjmij ostrożnie karmel z mikrofali i wymieszaj.

Do karmelu dodaj esencje waniliową oraz masło orzechowe - wymieszaj.

 

Dodaj ciepły karmel do ryżu i wymieszaj, aż całość się ładnie połączy.

Przełóż ryż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie dociskając rozprowadź równomiernie. 

Wierzch posyp solą himalajską.

Wstaw do lodówki na 1 h.

Przed podaniem pokrój nożem.

Smacznego :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.