Słodki ciasto-chleb marchewkowy (BEZ CUKRU)

Drukuj

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego ... :)

... w sumie to chyba mi ta ochota nigdy nie przechodzi :P 

Szukam dla siebie fajnych opcji na szybką przekąskę po treningu do białka - to kolejna z nich :)

Ale nawet kawa smakuje z ciasto-chlebem bardziej :P

Jedyny minus - za szybko się kończy ... ;)

 

Wartość energetyczna w porcji (ok. 70 g):

134 kcal,

3 g B,

21 g W ( w tym cukry: 5,5 g),

5,5 g T.

 

Słodki ciasto-chleb marchewkowy (BEZ CUKRU)

 

2 duże banany

1 duża marchewka (starta na małych oczkach)

60-80 g ksylitolu / erytrotylu (zmielonego na cukier puder)

3 białka

50 g oleju kokosowego (roztopiony)

20 ml wody

50 g mąki ryżowej

50 g płatków owsianych (zmielonych ale nie na mąkę ;))

1/4 łyżeczki soli himalajskiej

1-1,5 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)

25 g nasion konopii (opcjonalnie)

25 g suszonych daktyli (zblendowanych - opcjonalnie)

 

Banany rozgnieść widelcem i połączyć z cukrem pudrem z ksylitolu. 

Dodać jajka, marchewkę, wodę oraz olej - zmiksować.

Dodać pozostałe składniki suche (dobrze jest je wcześniej ze sobą połączyć) i delikatnie zmiksować.

Na koniec dodać zblendowane daktyle i wymieszać.

Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 200-220 stopni. 

Smacznego :)

PS. Ostatnie 10 minut piekłam w temperaturze 180 stopni.

PS2. Sprawdzałam patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.

Tags: , , , , , , , , , , ,