Smak dzieciństwa...
Kiedy byłam mała i chodziłam z mamą na rynek, w budkach można było kupić ciastka na wagę, takie kruche - zawijane <3
Pamiętam też, jak dawali je w przedszkolu na podwieczorek do kisielku :P
Chciałam chociaż trochę odtworzyć ten smak w zdrowej wersji :)
I oto one :D
Idealne do białka po treningu :)
UWAGA !!!
ZERO CUKRU W SKŁADZIE :D
Wartość odżywcza w 1 ciastku (ok. 10 g)
34 kcal,
1 g B,
5,5 g ( w tym cukry: 0 g),
1 g T.
Kruche FIT CIASTKI
Składniki suche:
150 g mąki ryżowej
100 g zmielonych płatków owsianych
60 g ksylitolu / erytrotylu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
cynamon - szczypta
szczypta soli
Składniki mokre:
50 g masła
3 białka
40 ml mleczka kokosowego
W misce wymieszać ze sobą składniki suche.
Dodać dodać składniki mokre - wyrobić ciasto.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać CIASTKI na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok. 20-25 minut (aż się zarumienią) w temperaturze 160-180 stopni.
Smacznego :)
PS. Ciastki przechowywać w pojemniku.