Ciaso kokosowo-waniliowe z białej fasoli

Drukuj
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Fasola...

... czyli składnik główny ciasta przed, którym się tak długo broniłam. Nastał jednak ten dzień, w którym najzwyczajniej w świecie postanowiłam zaryzykować i je zrobić.

Moja największa obawa - fasola będzie tak wyczuwalna, że nie da się go zjeść ... Ku mojemu zdziwieniu - NIE BYŁA ANI TROCHE :) 

W cieśnie wygrywa zdecydowanie kokosowy oraz waniliowy smak - a tego się wcale a wcale nie spodziewałam :P 

Czas przygotowania - krócej niż chwila :P

Ciacho zaliczam do grupy LOW CARB :) więc można go trochę zjeść <3 :)

 

Wartości odżywcze w porcji (ok. 50 g):

98 kcal,

3,5 g B,

11 g W ( w tym cukry: 1 g),

5 g T.

 

Ciasto kokosowo-waniliowe z białej fasoli

 

2 puszki białej fasoli (odsączonej i wypłukanej)

1 laska wanilii (nasiona)

1 op. budyniu waniliowego (bez glutenu, bez cukru)

100 g wiórek kokosowych

100-120 g ksylitolu/erytrotulu

8 białek jaj (lub 6 całych - ja mam nietolerancję na żółtka więc ich nie jem)

40 g mąki kokosowej / jaglanej / kasztanowej / ryżowej

35 g bio musu kokosowego (Foods by Ann)

30 g oleju kokosowego 

2 łyżki esencji waniliowej (przepis znajdziecie w albumie "fit dodatki)

150 g jogurtu naturalnego lub greckiego

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)

cynamon - szczypta (opcjonalnie)

szczypta soli

 

Wszystkie składniki ze sobą zblendować na gładką masę.

Piec ok. 55-65 minut w temperaturze 160-180 stopni. 

PS. Jak ciasto będzie się za mocno przypiekać można przełożyć je niżej i delikatnie pod koniec pieczenia otworzyć drzwiczki piekarnika.

PS2. Zamiast mąki kokosowej można użyć mąkę kasztanową, ryżową lub jaglaną ;)

Smacznego :)

Tags: , , , , , , , , , , ,