Ciasto zamiast naleśników - tak żeby nie wpaść w rutynę :)
Szybkie serniczki, których przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę - dłużej się pieką ;) Idealne na śniadanie, do kawy czy tak po prostu, gdy ma się ochotę na coś słodkiego :) Można je zabrać do pracy, do kina, na piknik, nad jezioro - dosłownie wszędzie :)
Wartość odżywcza:
538 kcal,
43 g B,
56 g W (w tym cukry: 6,5 g),
16,5 g T.
Serniczki budyniowe z chia
110 g chudego twarogu
60 g jogurtu naturalnego lub greckiego
30 g mąki jaglanej lub ryżowej/gryczanej/kasztanowej
1 białko jaja
10 g oleju kokosowego lub masła dobrej jakości
20 g budyniu śmietankowego (bez glutenu, bez cukru - Celiko)
15 g izolatu białkowego lub odżywki białkowej (u mnie smak waniliowy - BioTechUsa) (zastępnik: więcej budyniu + więcej ksylitolu/erytrotylu)
30 g wody lub wody kokosowej / mleczka kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu - Celiko)
1-2 łyżeczki ksylitolu/erytrotylu
2 łyżeczki nasion chia
Wszystkie składniki prócz nasion chia zblenodwać na gładką masę.
Dodać nasiona i wymieszać.
Masę przełożyć do foremek (u mnie do sufletów, ale możecie użyć nawet foremek do muffinek, lub innej foremki do ciasta - pamiętajcie o tym, że ciasto trochę urośnie, więc nie wlewajcie go do pełna :P).
Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 160-170 stopniach.
Smacznego :)
PS. Możecie użyć całego jajka - ja mam nietolerancje na żółtka, więc ich po porostu nie jem :)