Serniczki budyniowe z chia

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ciasto zamiast naleśników - tak żeby nie wpaść w rutynę :)

Szybkie serniczki, których przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę - dłużej się pieką ;) Idealne na śniadanie, do kawy czy tak po prostu, gdy ma się ochotę na coś słodkiego :) Można je zabrać do pracy, do kina, na piknik, nad jezioro - dosłownie wszędzie :) 

 

Wartość odżywcza:

538 kcal,

43 g B,

56 g W (w tym cukry: 6,5 g),

16,5 g T.

 

Serniczki budyniowe z chia

 

110 g chudego twarogu

60 g jogurtu naturalnego lub greckiego

30 g mąki jaglanej lub ryżowej/gryczanej/kasztanowej

1 białko jaja

10 g oleju kokosowego lub masła dobrej jakości

20 g budyniu śmietankowego (bez glutenu, bez cukru - Celiko)

15 g izolatu białkowego lub odżywki białkowej (u mnie smak waniliowy - BioTechUsa) (zastępnik: więcej budyniu + więcej ksylitolu/erytrotylu)

30 g wody lub wody kokosowej / mleczka kokosowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu - Celiko)

1-2 łyżeczki ksylitolu/erytrotylu

2 łyżeczki nasion chia

 

Wszystkie składniki prócz nasion chia zblenodwać na gładką masę.

Dodać nasiona i wymieszać.

Masę przełożyć do foremek (u mnie do sufletów, ale możecie użyć nawet foremek do muffinek, lub innej foremki do ciasta - pamiętajcie o tym, że ciasto trochę urośnie, więc nie wlewajcie go do pełna :P).

Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 160-170 stopniach. 

Smacznego :)

PS. Możecie użyć całego jajka - ja mam nietolerancje na żółtka, więc ich po porostu nie jem :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.