A może by tak pączki na śniadanie ? :)
Jak pomyślała, tak zrobiła :)
Świadomość, że pączki są bez glutenu, bez cukru, bez konserwantów jest dla mnie najlepsza :D Takie śniadania lubię najbardziej :)
Zróbmy małe porównanie: 3 sklepowe pączki z dziurką = 1 porcja śniadaniowych Donuts-ów Dzoanny
* Wartość odżywcza w 3 pączkach (ok. 225 g):
1030 kcal,
14 g B,
102 g W (w tym cury: ok 50 g),
64 g T.
Dużo glutenu, dużo cukru, jeszcze więcej tłuszczy trans i jeszcze więcej cukru, barwniki, konserwanty i inne gówno o których typowy Kowalski nie ma pojęcia...
* Wartość odżywcza w 1 porcji śniadaniowych Donuts-ów Dzoanny (ok. 230 g):
544 kcal,
38 g B,
61 g W (w tym cukry: 8 g),
15 g T.
Zero glutenu, mało cukru, zero tłuszczy trans, jeszcze raz mało cukru, bez konserwantów, bez szitu ;)
To chyba nie wymaga komentarza z mojej strony :P
A Ty co wybierasz?
Śniadaniowe Fit Donuts
30 g mąki kasztanowej
30 g mąki jaglanej
2 białka jaj
15 g czekoladowego budyniu (bez glutenu, bez cukru - Celiko)
25 g izolatu białkowego (smak waniliowy - BioTechUsa) (zastępnik odżywki białkowej?: więcej budyniu + więcej ksylitolu)
50 g jogurtu greckiego
50 - 70 g wody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu - Celiko)
1 łyżeczka ksylitolu
olej kokosowy do smarowania
Polewa:
2 kostki gorzkiej czekolady 92% (Vivani Panama)
cukier puder z ksylitolu
Wszystkie składniki prócz oleju kokosowego zblendować.
Odstawić na 10 minut, aby masa chwile popracowała.
Przed robieniem każdą foremkę do mini Donuts-ów posmarować olejem kokosowym.
Gdy Donuts-y będą gotowe, wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Teraz polewa :)
Czekoladę rozpuścić i zamoczyć w nich pączki.
Gdy czekolada trochę zastygnie, wierzch posypać cukrem pudrem z ksylitolu.
Smacznego :)
PS. Do zrobienia Donuts-ów użyłam maszyny. Jeśli takiej nie macie, możecie na bazie przepisu zrobić gofry lub mini placki, usmażone na patelni ;)