Fit ciasteł z rabarbarem i truskawkami

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Smak dzieciństwa...

Pamiętam jak byłam dzieckiem i mama robiła ciasto z rabarbarem. Takie zwykłe z cukrem pudrem. Chciałam odtworzyć ten smak w zdrowej wersji, eliminując gluten, cukier, laktozę tak, aby osoby z nietolerancjami pokarmowymi też miały coś od życia :)

Do kawy, na drugie śniadanie, przed treningiem, po treningu czy tak po prostu :)

 

Wartości odżywcze w porcji (ok. 60 g):

140 kcal,

2 g B,

21,5 g W (w tym cukry 0,1 g),

6,5 g T.

 

PS. Z przepisu wychodzi ok. 30 porcji.

 

Fit ciasteł z rabarbarem i truskawkami 

 

100 g mąki owsianej

150 g mąki ryżowej

150 g koncentratu mąki bezglutenowej

100 g skrobi ziemniaczanej

10 białek

220 g ksylitolu

2 czubate łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

100 g masła (pow. 82%)

100 g oleju kokosowego

200 g rabarbaru

150 g truskawek

szczypta soli

Dodoatkowo:

cukier puder z ksylitolu

 

W misce wymieszać ze sobą składniki suche.

Białka i ksylitol utrzeć do uzyskania gęstej piany.

Olej i masło roztopić. 

Do ubitych białek stopniowo dodawać składniki suche, stale miksując na wolnych obrotach.

Gdy składniki się połączą dodać olej i masło - stale miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wylać masę do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch ułożyć wcześniej pokrojony i oczyszczony rabarbar i truskawki.

Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie otworzyć delikatnie piekarnik i piec jeszcze 10 minut w temperaturze 150 stopni.

Przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem z ksylitolu (zmiksowany na pył ksylitol). 

Smacznego :)

PS. To zdecydowanie mój smak dzieciństwa bez glutenu, bez cukru, bez laktozy <3

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.