Smak dzieciństwa...
Pamiętam jak byłam dzieckiem i mama robiła ciasto z rabarbarem. Takie zwykłe z cukrem pudrem. Chciałam odtworzyć ten smak w zdrowej wersji, eliminując gluten, cukier, laktozę tak, aby osoby z nietolerancjami pokarmowymi też miały coś od życia :)
Do kawy, na drugie śniadanie, przed treningiem, po treningu czy tak po prostu :)
Wartości odżywcze w porcji (ok. 60 g):
140 kcal,
2 g B,
21,5 g W (w tym cukry 0,1 g),
6,5 g T.
PS. Z przepisu wychodzi ok. 30 porcji.
Fit ciasteł z rabarbarem i truskawkami
100 g mąki owsianej
150 g mąki ryżowej
150 g koncentratu mąki bezglutenowej
100 g skrobi ziemniaczanej
10 białek
220 g ksylitolu
2 czubate łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
100 g masła (pow. 82%)
100 g oleju kokosowego
200 g rabarbaru
150 g truskawek
szczypta soli
Dodoatkowo:
cukier puder z ksylitolu