Plan na dziś jest prosty - łapię słońce :)
Do słońca kawa i słodki CIASTLEB (wygląda jak chleb, smakuje jak ciasto :P), czyli chlebek marchewkowo-bananowy <3
Porcja ma tylko 122 kcal - więc mogę zjeść 4 :P
Wartości odżywcze w porcji:
122 kcal,
2,5 g B,
20 g W,
5 g T.
PS. Z przepisu wychodzi ok. 18 porcji.
Słodki chlebek marchewkowo-bananowy
3 banany
1 duża marchew
3 białka jaj
100-120 g ksylitolu (zależy jak ciasto ma być słodkie)
40 g oleju kokosowego
100 g mąki ryżowej
100 g mąki jaglanej
1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
50 g zmiksowanych migdałów
30 g wiórek kokosowych
szczypta soli
Białka, ksylitol oraz roztopiony olej kokosowy ubić do białości.
Banany rozgnieść widelcem i dodać do białek - chwile ubić.
W misce wymieszać ze sobą składniki suche i dodawać stopniowo do białek stale miksując.
Na koniec dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, zmiksowane migdały i wiórki kokosowe - wymieszać.
Masę przelać do małej formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 50-60 minut w 170-180 stopniach.
Smacznego :)