Słodki chlebek marchewkowo-bananowy

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Plan na dziś jest prosty - łapię słońce :)

Do słońca kawa i słodki CIASTLEB (wygląda jak chleb, smakuje jak ciasto :P), czyli chlebek marchewkowo-bananowy <3

Porcja ma tylko 122 kcal - więc mogę zjeść 4 :P

 

Wartości odżywcze w porcji:

122 kcal,

2,5 g B,

20 g W,

5 g T.

 

PS. Z przepisu wychodzi ok. 18 porcji.

 

Słodki chlebek marchewkowo-bananowy

 

3 banany

1 duża marchew

3 białka jaj

100-120 g ksylitolu (zależy jak ciasto ma być słodkie)

40 g oleju kokosowego

100 g mąki ryżowej

100 g mąki jaglanej

1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

50 g zmiksowanych migdałów

30 g wiórek kokosowych

szczypta soli

 

Białka, ksylitol oraz roztopiony olej kokosowy ubić do białości.

Banany rozgnieść widelcem i dodać do białek - chwile ubić.

W misce wymieszać ze sobą składniki suche i dodawać stopniowo do białek stale miksując.

Na koniec dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, zmiksowane migdały i wiórki kokosowe - wymieszać.

Masę przelać do małej formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok 50-60 minut w 170-180 stopniach.

Smacznego :) 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.