Marchewkowy ciasteł bezglutenowy

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ach te CIASTEŁY <3❤️ fakt, że tak często je robie i jem daje mi chyba więcej wewnętrznej motywacji oraz siły, aby nie jeść słodyczy ;P


CIASTEŁY są bez cukru (miód z pierwszej ręki się nie liczy ;P ), bez glutenu i innych ulepszaczy, wzmacniaczy, bez żadnego "E" i innego gówna, które można spotkać na sklepowych półkach. Jednak jeśli raz na jakiś czas zjemy (cheat meal) sobie jakieś sklepowe CIASTEŁY lub inne słodkości nic Nam nie będzie - zakładając, że na codzień odżywiamy się zdrowo, bezglutenowo, bezcurkowo, nie spożywamy produktów wysoko przetworzonych, unikamy białek pochodzenia mlecznego, eliminujemy lektyny (które są w strączkach) itp... 

Ale takie CIASTEŁY mogę jeść na szczęście codziennie <3

Jeśli chcemy bardziej fit wersje - darujemy sobie krem z mleczka kokosowego. Ciasto jest równie pyszne :)

 

 

Marchewkowy CIASTEŁ bezglutenowy 

 


Składniki suche:

110 g mąki ryżowej
110 g zmiksowanych na mąkę bez glutenowych płatków owsianych (można kupić w kaufkandzie)
50 g mąki kukurydzianej 
50 g ksylitolu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Składniki mokre:

200 ml oleju słonecznikowego
4 jajka
3 czubate łyżki miodu 

550 g drobno startej marchewki 

Dodatkowo:

Puszeczka mleczka kokosowego 
5 łyżek jogurtu tupu greckiego 
Płatki migdałowe 

Blacha: 26x21x5

W jednej misce wymieszać składniki suche a a drugiej mokre. 
Dodać składniki mokre do suchych i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Dodać starta marchewkę i wymieszać. 
Wylać masę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. 
Piec ok. 60 minut w temperaturze 160 stopni. 
Gdy ciasto ostygnie przekroić je na pół.
Ubić schłodzone mleczko kokosowe z jogurtem greckim do uzyskania konsystencji bitej śmietany. 
Posmarować jedną cześć ciasta i położyć na to druga cześć. Posmarować wierzch kremem i włożyć do lodówki, aby ciasteł przeszedł.
Wierzch posypać płatkami migdałowymi. 
Smacznego :)????
PS. Przechowywać w lodowce :)????
Zainspirowana przepisem z Barbell Kitchen :)

 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.