Czekoladki

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Tak na legalu :)

Każdemu chce się czasem czegoś słodkiego. Jednemu mniej, drugiemu bardziej - ja zdecydowanie zaliczam się do tej drugiej grupy osób :)

Nie każdy jednak lubi gorzką czekoladę, chociaż ja mogłabym zjeść całą tabliczkę, gdy mojego męża już po jednym gryzie 92% czekolady wykręca na lewo i prawo :) Pewnie to dlatego, że nie jem cukru...

Mam dla Was dwie wersje czekoladek - zrobiłam je z tych samych składników a wyszły zupełnie inne :) - tak na szybko, bo goście już pukali do drzwi :)

Są tak pyszne, że zanim zaczęłam robić im zdjęcia to 4 zjadłam :P w trakcie robienia zjadłam jeszcze 2 :P :P a kiedy już zrobiłam zdjęcia - wspólnie z mężem zjedliśmy je wszystkie :) :) :)

 

Czekoladki z orzechowym nadzieniem

 

0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (Vivani 92%)

0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (Lindt 85%) 

2-3 łyżeczki ksylitolu/erytrotylu

15 g oleju kokosowego

masło orzechowe domowej roboty (jako nadzienie - u mnie z nerkowców)

 

Czekolady, ksylitol i olej kokosowy roztopić.

Chłodną 1/3 masy wlać do sylikonowych foremek i wstawić na 15-20 minut do zamrażarki.

Po tym czasie wyjąć czekoladki z zamrażarki.

Z masła orzechowego zrobić małe kuleczki i ułożyć je na środku czekoladek. 

Wstawić do zamrażarki na 5 minut.

Po 5 minutach zalać resztę czekoladek pozostałą masą i wstawić do zamrażarki na 30 minut.

Gotowe :)

 

Czekoladki orzechowe (dwukolorowe) 

 

0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (Vivani 92%)

0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (Lindt 85%) 

2-3 łyżeczki ksylitolu/erytrotylu

10 g oleju kokosowego

30-50 g masła orzechowe domowej roboty (w zależności jak orzechowe mają być czekoladki)

 

Czekolady, ksylitol i olej kokosowy roztopić.

Z masła orzechowego zrobić małe kuleczki i dociskając wyłożyć nimi dno sylikonowych foremek.

Wstawić do zamrażarki na 5 minut.

Resztę masła orzechowego dodać do czekoladowej masy i dobrze wymieszać.

Po 5 minutach wlać masę czekoladową na masło orzechowe.

Wstawić na 30 minut do zamrażarki.

Gotowe :)

PS. Obie wersje są pyszne, ale chyba ta orzechowa przypadła mi bardziej do gustu :)

 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.