Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ocena użytkowników: 2 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Zacząć dzień od ciasta - najlepiej <3

Nie sztuką jest zjeść pączka na śniadanie ;P a ciasto, które w porcji ma tylko 90 kcal :)

Ciasto jest lekkie, delikatne i zdecydowanie niskokaloryczne. Nie jest suche w środku. Jest bez cukru i bez glutenu. Takie ciasta lubię robić i jeść najbardziej :)

 

Wartości odżywcze w 1 kawałku:

90 kcal,

2 g B,

17 g W (w tym cukry 0,2 g),

3 g T.

 

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami

 

150 g koncentratu mąki bezglutenowej

50 g mąki ryżowej

50 g mąki jaglanej

1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

30 g oleju kokosowego

3 białka jaj

200 g jogurtu greckiego

100 g ksylitolu

szczypta soli

OWOCE:

ok. 150 g truskawek

ok. 200 g rabarbaru 

Foremka do keksu: 25x12x8

 

Rabarbar i truskawki oczyścić i pokroić.

Białka ubić z ksylitolem do białości (masa ma być dobrze ubita).

Dodać jogurt grecki i na wolnych obrotach zmiksować.

W misce wymieszać ze sobą mąki, proszek do pieczenia i sól.

Stopniowo dodawać do masy z białkami i jogurtem, stale miksując na wolnych obrotach.

Na koniec w trakcie miksowania wlać rozpuszczony olej kokosowy i miksować na wolnych obrotach do momentu połączenia się oleju z masą.

Formę do keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.

Na dno wyłożyć 1/3 masy.

Na masę ułożyć większą połowę rabarbaru.

Rabarbar przykryć kolejną 1/3 masy.

Na masę ułożyć część truskawek. 

Truskawki przykryć ostatnią 1/3 masy.

Na wierzch ułożyć pozostałe owoce.

Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

PS. Najlepiej smakuje bez niczego :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.