Dżo summer muffins

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

SUNNY :D 

Dziś bez zbędnych słów :)

 

Dżo summer muffins

 

Masa jogurtowa:

400 g jogurtu greckiego

20 g żelatyny

ksylitol (wg uznania)

Masa wiśniowa:

300 g wiśni

15 g żelatyny

ksylitol

 

MASA JOGURTOWA:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku.

Kiedy przestygnie dodać ksylitol i mieszać, aż się rozpuści.

Ostudzoną żelatynę dodać do jogurtu, wymieszać i przełożyć 2/3 masy do sylikonowych foremek do muffinek.

Wstawić na ok. 30 minut do lodówki.

1/3 masy odstawić.

MASA WIŚNIOWA:

Wiśnie (jeśli mrożone) rozmrozić i zblendować.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku.

Kiedy przestygnie dodać ksylitol i mieszać, aż się rozpuści.

Dodać żelatynę do wiśni (wiśnie nie mogą być zimne, bo masa zrobi się ciapowata - muszą mieć temperaturę pokojową) i wymieszać.

Ułożyć 2/3 masy wiśniowej na stężałą masę jogurtową - wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

MASA JOGURTOWO-WIŚNIOWA:

Pozostałą masę jogurtową i wiśniową połączyć ze sobą - jeśli zastygła wystarczy ją delikatnie podgrzać.

Masę ułożyć na stężałą masę wiśniową i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. 

Gotowe :)

Smacznego :)

PS. Podawać z owocami. 

 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.