Tarta kokosowa Karola (bez glutenu, bez pieczenia)

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Tarta Karolowa :)

Urodziny męża zawsze kończą się na przygotowaniu kilku ciast w wersji sugar free :P wtedy możemy tak naprawdę jeść bez wyrzutów :) Oprócz brownie z batatów i fit sernika z musem zrobiłam kokosową tartę bez pieczenia - tylko mogłam borówki ułożyć na wierzchu zanim masa jeszcze zastygła - były bardzo ruchome :P

Ze spodu i masy, która mi została zrobiłam jeszcze muffinki :)

Typ tarty: "BEZ" - bez glutenu, bez cukru, bez laktozy. 

Tarta jest idealna dla małych i tych większych alergików w kierunku białek mlecznych i laktozy :)

 

Tarta kokosowa Karola

 

Spód:

200 g daktyli

150 g orzechów

50 g suszonej żurawiny (niesłodzonej) 

50 g mąki kokosowej

50 g wiórków kokosowych

50 g płatków jaglanych

50 g oleju kokosowego

100 g gorzkiej czekolady (pow. 80%)

 

Masa kokosowa:

600 ml mleczka kokosowego (dobrej jakości)

20-25 g żelatyny

10 łyżeczek ksylitolu (lub więcej - jak kto woli)

 

Dodatki:

borówki

 

SPÓD:

Wszystkie składniki ze sobą zblendować.

Wyłożyć formę do tarty papierem do pieczenia i wyłożyć całość masą, dobrze dociskając.

Wstawić na 2 h do lodówki.

MASA: (:P)

Żelatynę rozpuścić we wrzątku (ok 100-150 ml).

Gdy trochę ostygnie dodać ksylitol i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Połączyć z mleczkiem kokosowym. 

Gdy zacznie gęstnieć, całość wylać na wcześniej przygotowany spód.

Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Dobrze jeśli borówki ułożycie jeszcze na nie do końca stężałą masę - wtedy, zwłaszcza przy krojeniu nie będą latać ;)

Smaczmego :)

PS. Do masy kokosowej możecie dodać wiórki kokosowe :) to tak jakby było Wam za mało kokosa ;)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.