Orzechowe praliny

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Kiedy chęć na "małe co nie co" jest silniejsza niż kiedykolwiek :)

Nie jedząc cukru musisz sobie jakoś radzić - no tak a później zjadasz wszystko :P 

Zdrowa alternatywa "czekoladek" tak kiedy przychodzą znajomi :)

Praliny nie są zmarźnięte na kamień i po wyjęciu nie "topią" się ;) są takie jakie powinny być - rozpływające się w ustach :)

 

Wartości odżywcze w porcji (8 g):

32 kcal,

1 g B,

2 g W (w tym cukry: 0,24 g),

2,5 g T.

 

Orzechowe praliny 

 

100 g masła orzechowego (u mnie z nerkowców i ziemnych)

50 g gęstego mleczka kokosowego

2 łyżeczki ksylitolu

1 łyżeczka żelatyny

orzechy (u mnie migdały i nerkowca)

 

Masło orzechowe wymieszać z mleczkiem kokosowym i ksylitolem.

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku i poczekać, aż ostygnie.

Połączyć masło orzechowe z żelatyną i dobrze wymieszać.

Jeśli masa jest za "gęsta" wystarczy ją delikatnie podgrzać - tak żeby nie była gorąca.

Masę przełożyć do foremek, powtykać orzechy i włożyć na 2h do zamrażarki.

Przed jedzeniem wyjąć na 5 minut i już :)

Smacznego :)

PS. Jeśli nie macie foremek do czekoladek możecie użyć opakowań np. po toffifee - u mnie się sprawdziły :)

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.