Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

To co z tym glutenem ...

Pisałam to już nie raz, ale tak pokrótce. Chleb robiony na zakwasie ma o wiele mniejsze ilości glutenu, niż robiony na drożdżach, z tego względu, że zakwas pod wpływem fermentacji degraduje białka glutenowe. Więc jak od czasu do czasu zrobimy sobie chleb żytni z dodatkiem mąk bezglutenowych na zakwasie to nic Nam się nie stanie :)

Ja robię chleb 2 razy w miesiącu - na mąkach bezglutenowych, ale tym razem postanowiłam zrobić żytnio-gryczany a tak jakoś :P nie jemy dużo chleba - starcza Nam na 2-3 dni z czego ja zjem łącznie 4 kromki a resztę młoda i mąż :) Kiedy od roku nie je się pieczywa nie ma na nie tak naprawdę parcia - to chyba raczej rotacja żywieniowa, aby nie jeść ciagle tego samego i zmieniać jedzenie co jakiś czas, aby nie nabawić się nietolerancji pokarmowych ;)

Wartość odżywcza w porcji (1 kromka ok. 55 g):

129 kcal,

4 g B,

20 g W,

w tym cukry: 0,82 g,

3 g T.

 

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

 

250 g mąki żytniej razowej

200 g mąki gryczanej

50 g mix-u mąk bezglutenowych do chleba

200 g zakwasu żytniego (przepis na zakwas znajdziecie w albumie "fit dodatki")

150 g nasion słonecznika

1 łyżka soli himalajskiej 

1 łyżeczka ksylitolu

500-550 g ciepłej wody

 

Składniki suche dokładnie ze sobą wymieszać.

Dodać zakwas i wodę - dokładnie wymieszać łyżką.

Przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, przykryć folią i ściereczką - odstawić na 6-8 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piec w ok 70-80 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Po upieczeniu spryskać chlebek wodą i przykryć ściereczką, wtedy będziemy mieć chrupiącą skórkę :)

Smaczego :) 

Wyszukiwarka przepisów

© 2016 GotujzDzoanna!. Wszelkie prawa zastrzeżone. Nie wolno kopiować bez zgody autora.