To co z tym glutenem ...
Pisałam to już nie raz, ale tak pokrótce. Chleb robiony na zakwasie ma o wiele mniejsze ilości glutenu, niż robiony na drożdżach, z tego względu, że zakwas pod wpływem fermentacji degraduje białka glutenowe. Więc jak od czasu do czasu zrobimy sobie chleb żytni z dodatkiem mąk bezglutenowych na zakwasie to nic Nam się nie stanie :)
Ja robię chleb 2 razy w miesiącu - na mąkach bezglutenowych, ale tym razem postanowiłam zrobić żytnio-gryczany a tak jakoś :P nie jemy dużo chleba - starcza Nam na 2-3 dni z czego ja zjem łącznie 4 kromki a resztę młoda i mąż :) Kiedy od roku nie je się pieczywa nie ma na nie tak naprawdę parcia - to chyba raczej rotacja żywieniowa, aby nie jeść ciagle tego samego i zmieniać jedzenie co jakiś czas, aby nie nabawić się nietolerancji pokarmowych ;)
Wartość odżywcza w porcji (1 kromka ok. 55 g):
129 kcal,
4 g B,
20 g W,
w tym cukry: 0,82 g,
3 g T.
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie